Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κρασί και τα ταξίδια αποτελούν τέλειο συνδυασμό.

Εάν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις σε μαγικούς προορισμούς κρασιού και να συνδυάσεις τις διακοπές σου με επισκέψεις σε οινοποιεία αυτές είναι οι περιοχές της Ευρώπης για οινοτουρισμό που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.

Κορυφαίες περιοχές της Ευρώπης για οινοτουρισμό

Σαντορίνη, Ελλάδα

Ένα από τα πιο μοναδικά τοπία στον κόσμο του κρασιού. Κυριαρχούν τα λευκά κρασιά που παρασκευάζονται κυρίως με Ασύρτικο και Μοσχοφίλερο. Στα κόκκινα, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες. Από τα οινοποιεία, το πιο γνωστό είναι το Santo Winery, το οποίο διαθέτει εστιατόριο με θέα που κόβει την ανάσα.

Γαλλία, Bordeaux  

Γνωστή ως η πρωτεύουσα του κρασιού του κόσμου, η Bordeaux  έχει μια μοναδική γοητεία. Για να εμβαθύνετε στην ιστορία της τοπικής αμπελουργίας, επισκεφθείτε το μουσείο La Cité du Vin.

Κοντά στην πόλη, τα châteaux, όπως ονομάζονται τα γαλλικά οινοποιεία, λόγω των κάστρων που λειτουργούν ως έδρα για αρκετά από αυτά, βρίσκονται σε ένα τέλειο terroir για την παραγωγή κρασιού. Το επίκεντρο είναι οι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού, που καταλαμβάνουν το 80% της γης, με το Cabernet Sauvignon και το Merlot να κυριαρχούν.

Τοσκάνη, Ιταλία 

Μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά της Ιταλίας προέρχονται από αυτήν την περιοχή, όπως το Brunello di Montalcino, το Chianti και το Vino Nobile di Montepulciano. Το σταφύλι Sangiovese είναι η βάση για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Λόφοι καλυμμένοι με αμπέλια, δρόμοι με στροφές και μεσαιωνικά κτίρια συνθέτουν μια πανέμορφη πόλη.

La Rioja, Ισπανία

Βρίσκεται στα βόρεια της Ιβηρικής Χερσονήσου, η La Rioja φιλοξενεί κρασιά υψηλής ποιότητας όπως τα Marqués de Riscal, Marqués de Murrieta και Viña Tondonia. Η περιοχή χωρίζεται σε τρεις περιοχές με διαφορετικά terroirs: Rioja Alta (πιο περίτεχνα και κομψά κρασιά, ειδικά το Gran Reserva), Rioja Alavesa και Rioja Oriental (ετικέτες με λιγότερη δυνατότητα παλαίωσης).

Η πιο διάσημη επαρχία για τον οινοτουρισμό στη Rioja είναι το Elciego, όπου βρίσκεται το οινοποιείο Marqués de Riscal και το πολυτελές ξενοδοχείο του

Κοιλάδα Douro, Πορτογαλία

Με κοιλάδες που κόβονται από τον ποταμό Douro, είναι η παλαιότερη χαρακτηρισμένη περιοχή κρασιού στον κόσμο, που χρονολογείται από το 1756.

Οι πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις σε περιηγήσεις κρασιού στο Douro είναι το Peso da Régua, το Pinhão και το Lamego. Η Πορτογαλία έχει πολλά ξενοδοχεία κρασιού που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Ανάμεσά τους είναι το The Wine House Hotel στο Quinta da Pacheca, με δωμάτια που μοιάζουν με βαρέλια κρασιού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις