Πώς η παρακολούθηση τηλεόρασης, συμβάλλει στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία καθώς αφαιρεί χρόνο από την ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες. Επίσης, συνδέεται άμεσα με την αυξημένη κατανάλωση σνακ και την πρόσληψη λίπους και σακχάρων μέσω των τροφών.

Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να εξεταστεί και η προβολή διαφημίσεων μέσω της τηλεόρασης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το 2003, ανακοίνωσε επίσημα ότι οι διαφημίσεις προϊόντων τροφής που έχουν σαν τελικούς αποδέκτες τα παιδιά, συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας ενώ ποικίλες έρευνες, έχουν καταλήξει ότι οι διαφημίσεις, διαστρεβλώνουν τα διατροφικά πρότυπα των παιδιών οδηγώντας σε υπέρμετρη αύξηση της μάζας λίπους τους.

Πρόσφατη μελέτη, αποκάλυψε ότι τα παχύσαρκα παιδιά που παρακολουθούν τηλεοπτικές διαφημίσεις, καταναλώνουν περισσότερα προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας. Αντίθετα, έστω και 5 λεπτά περισσότερης δραστηριότητας και άσκησης και 5 λεπτά λιγότερο της καθιστικής ζωής μπροστά στην οθόνη, συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που προκαλεί.

Λιγότερες ώρες καθιστικής ζωής μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης και περισσότερος χρόνος για κίνηση και άθληση, βοηθού τα παιδιά να είναι περισσότερα δραστήρια και να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στον αντίποδα, η αφιέρωση του μεγαλύτερου μέρους του ελεύθερου χρόνου της στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας και των ασθενειών που τη συνοδεύουν.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις