Στόχος η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος από τα παιδιά.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς υπέγραψε την πρώτη εκτελεστική σύμβαση που αφορά στη διανομή φρούτων και γάλακτος στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Περιφερειών Αττικής και Δυτικής Ελλάδας. Άμεσα ωφελούμενοι από το πρόγραμμα διανομής φρούτων λαχανικών και γάλακτος είναι 150.000 παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε δημόσια σχολεία επιλεγμένων περιοχών της χώρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με εθνικές και ενωσιακές πιστώσεις συνολικού ύψους 16.522.366,68 ευρώ. Η ενωσιακή δαπάνη, για τα έτη 2020/2021, 2021/2022 και 2022/2023, ανέρχεται στα 14.308.710,00 ευρώ, και η εθνική δαπάνη 2.213.656,68 ευρώ.

Η εφαρμογή του προγράμματος στοχεύει:

α) Στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην διατροφή των παιδιών.

β) Στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και για το  λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ολοκληρωμένο έργο με  τέσσερις αλληλοεξαρτώμενες και συμπληρωματικές δράσεις:

– Δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία: Η επιλογή των προϊόντων πραγματοποιείται βάσει της εποχικότητας και της διαθεσιμότητάς τους

– Δωρεάν διανομή πλήρους παστεριωμένου γάλακτος

– Μέτρα/ Δράσεις Προβολής και Αξιολόγησης και Συνοδευτικά Εκπαιδευτικά μέτρα με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε μαθητές/ μαθήτριες

– Ηλεκτρονική πλατφόρμα με ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε μαθητές/ μαθήτριες

Για κάθε μία από τις ανωτέρω δράσεις έχουν διενεργηθεί ηλεκτρονικοί ανοικτοί Διαγωνισμοί  για την  σύναψη συμφωνιών πλαισίου διάρκειας 3 ετών,  οι οποίοι- αν και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης ο καθένας –(κυρίως λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων), βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετέχει και υλοποιεί ως εθνικός φορέας το «Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος».

Ο πρώτος από τους διαγωνισμούς, που οι εκτελεστικές συμβάσεις του υπογράφονται εντός των επόμενων ημερών, (με την πρώτη για την Περιφέρεια Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, να έχει αναρτηθεί υπογεγραμμένη στο ΚΗΜΔΗΣ σήμερα 21/2) αφορά την διανομή φρούτων και λαχανικών στις εξής γεωγραφικές ζώνες:

Α Ζώνη: Περιφέρεια Αττικής: περιλαμβάνει σχολεία Βόρειου, Νότιου, Κεντρικού, Δυτικού, Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Πειραιώς,

Β Ζώνη: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: περιλαμβάνει σχολεία Περιφερειακής ενότητας  Θεσσαλονίκης,

Γ Ζώνη: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: περιλαμβάνει σχολεία της Πάτρας και όμορων περιοχών,

Δ Ζώνη: Περιφέρεια Κρήτης: περιλαμβάνονται οι ΠΕ Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις