Βιομηχανία Τροφίμων – Ποτών: Οι τρεις προτεραιότητες για σταθερότητα και ανάπτυξη εν μέσω προκλήσεων

Τι ανέφερε ο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ
Τους τρεις άξονες δράσης που αποτελούν προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη βιώσιμη μετάβαση του κλάδου περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.
Ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών- ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με κύκλο εργασιών περίπου 20 δισ. ευρώ και εξαγωγές που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ –βρίσκεται ήδη σε πορεία μετάβασης, καθώς μια σειρά παραγόντων δημιουργούν σημαντικές πιέσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας. Από τις γεωπολιτικές αναταράξεις και το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, έως τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και το πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και οι αυξανόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών διαμορφώνουν νέους όρους ανταγωνιστικότητας, ενώ οι πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά διεθνώς, επηρεάζουν άμεσα το βιοτικό τους επίπεδο και την καθημερινότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με όσα ανέφερε, βασική προϋπόθεση και προτεραιότητα για τη συνέχεια και ομαλή μετάβαση του κλάδου αποτελεί το τρίπτυχο Έρευνα-Καινοτομία-Τεχνητή Νοημοσύνη ως σε κινητήριος μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό συντελεστή για την διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας. Παράλληλα, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύει περαιτέρω την ικανότητα της Βιομηχανίας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.
Περιγράφοντας τον δεύτερο άξονα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, σημείωσε πως οι έξι διαφορετικές γενιές καταναλωτών που συνυπάρχουν σήμερα διαμορφώνουν μια πολυσύνθετη αγορά, που απαιτεί μια ολιστική κατανόηση των καταναλωτών με έμφαση στην υγεία, τη βιωσιμότητα και την προστιθέμενη αξία. Μέσα από πρακτικές Ανασύνθεσης προϊόντων και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές, προσφέροντας περισσότερες υγιεινές επιλογές και ασφαλή προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Ως τον τρίτο άξονα δράσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ενισχύοντας την παραγωγική τους ανάπτυξη και διευρύνοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες για εξαγωγές και είσοδο σε νέες αγορές.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










