Τι δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition

Η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών σχετίζεται με το άγχος, την αϋπνία και τη δυσφορία στο πεπτικό σύστημα όπως προκύπτει από νέα έρευνα στις ΗΠΑ η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 400 ενήλικες. Στους συμμετέχοντες ασιατικής καταγωγής διαπιστώθηκε ότι η   η αυξημένη κατανάλωση παγωμένων ποτών το καλοκαίρι συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα άγχους, περισσότερες διαταραχές ύπνου και αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά.

Αντίθετα, στους υπόλοιπους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα ζεστά ροφήματα τον χειμώνα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερα συμπτώματα στο πεπτικό.

Τα επιμέρους στοιχεία που αφορούσαν συγκεκριμένες εθνικότητες έδειξαν ότι οι  συμμετέχοντες από την Κίνα που κατανάλωναν λιγότερα παγωμένα τρόφιμα και ποτά, εμφάνισαν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά  οι Ινδοί παρουσίασαν ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης κρύων φαγητών και ποτών και αρνητικών επιδράσεων στην υγεία.

«Η έρευνα προσφέρει μια εικόνα του πώς η κατανάλωση ζεστών και κρύων τροφών μπορεί να σχετίζεται με την υγεία», δήλωσε η Δρ. Tianying Wu, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

«Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή πιο στοχευμένων προοπτικών και παρεμβατικών μελετών, καθώς οι επιδράσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον οργανισμό – για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή άτομα με κακή κυκλοφορία μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε κρύα τρόφιμα και ποτά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις