Τι δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology

Η διατροφή που ακολουθούμε μπορεί να σχετίζεται με την ψυχολογική μας ευεξία ,όπως έδειξε νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών που διεξήχθη σε άτομα άνω των 50 ετών.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology, η ευεξία αξιολογήθηκε σε τρεις τομείς: 

  • Ευδαιμονική ευεξία: Αίσθημα νοήματος, σκοπού στη ζωή και προσωπικής ανάπτυξης.
  • Ηδονική ευεξία: Αίσθημα ευτυχίας και θετικών συναισθημάτων.
  • Ικανοποίηση: Συνολική εκτίμηση της ζωής.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την έρευνα English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), που περιλάμβανε 3.103 ενήλικες άνω των 50 ετών. Η διατροφική πρόσληψη εκτιμήθηκε με βάση αναφορές για δύο τυχαίες ημέρες, κατά τις οποίες καταγράφηκε η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs).

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ευεξίας, αν και όπως επισημαίνεται απαιτούνται διαχρονικές μελέτες για να διευκρινιστεί η επίδραση της διατροφής στην ευεξία με την πάροδο του χρόνου.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές κάθε κατηγορία τροφίμων επηρεάζει την ευεξία με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα,  η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών φάνηκε να σχετίζεται στενότερα με την ευδαιμονία και να βελτιώνει την ευεξία κυρίως μέσω της μείωσης των αρνητικών ψυχικών συμπτωμάτων. Η επίτευξη της βρετανικής σύστασης για τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως συνδέθηκε με τις υψηλότερες βαθμολογίες ευεξίας, αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο μόνο 2 μερίδες.

Από την άλλη πλευρά η κατανάλωση ψαριών συνδέθηκε με το αίσθημα ευτυχίας, ακόμη και μετά την προσαρμογή για τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα λιπαρά ψάρια πιθανόν ενισχύουν την ευτυχία μέσω της υποστήριξης των εγκεφαλικών οδών που ρυθμίζουν τις χημικές ουσίες της διάθεσης, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) έδειξε ασθενέστερες, λιγότερο συνεπείς συσχετίσεις. Συνολικά, η διατροφή φάνηκε να παίζει ρόλο, αλλά πολλές σχέσεις μειώθηκαν όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η υγεία, ο πλούτος ή η διάθεση, υπογραμμίζοντας τις πολύπλοκες αλληλεξαρτήσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις