Πώς διατηρούμε καλύτερα τα φρούτα και τα λαχανικά

Freepik
Τα «μυστικά» της σωστής συντήρησης και αποθήκευσης
Υιοθετώντας μερικές απλές καθημερινές καθημερινές συνήθειες μπορούμε να συντηρήσουμε καλύτερα τα φρούτα και τα λαχανικά μας, αποφεύγοντας τη σπατάλη τροφίμων αλλά και τη σπατάλη στην.. τσέπη μας.
Η καλή διαχείριση ξεκινά από τον προγραμματισμό των αγορών μας και την προσεκτική επιλογή των προϊόντων από τον πάγκο. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και τις ποσότητες που θα αγοράσουμε ενώ επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία δεν φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους.
Για συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.
Τα αποθηκεύουμε άπλυτα καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους.
Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα.
Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε τον σπάγκο από το ματσάκι και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι.
Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις