Η απόλυτη συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι από την food blogger Xristianna”s cooking

Ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή
Ποιος σου είπε ότι πρέπει να περιμένεις μέχρι την Κυριακή του Πάσχα για να φας τσουρέκι; Μπορεί το αγαπημένο γλύκισμα να μην θεωρείται αρτύσιμο για την περίοδο της Σαρακοστής και της νηστείας όμως, ευτυχώς για όσους κρατούν το σαρανταήμερο, η food blogger Xristianna”s cooking έφτιαξε μια εναλλακτική συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι που αξίζει όλοι να δοκιμάσετε. Μάλιστα, είναι κατάλληλη και για τους vegan ώστε να μην στερηθούν ποτέ ξανά το αγαπημένο γλυκό.
Συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι: Υλικά
* 85 γρ. φρέσκια μαγιά
* 100 γρ. χλιαρό νερό
* 1 κ.σ. ζάχαρη
* 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
* 320 γρ. ζάχαρη
* 300 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
* 150 γρ. ηλιέλαιο
* ξύσμα από μισό πορτοκάλι
* 1 φακελάκι μαχλέπι
* 3-4 κόκκους μαστίχας
* Μισή κ.γ. κακουλέ
* 1 βανιλίνη
* 830 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
* 1 κ.γ. μέλι
* 2 κ.γ. νερό
* σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
Εκτέλεση
1.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη νωπή μαγιά, το χλιαρό νερό, 1 κ.σ ζάχαρη, τα 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30′-40′.
2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα 320 γρ. ζάχαρη, το φυσικό χυμό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανιλίνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 830 γρ. αλεύρι.
3.Προσθέτουμε και το αρχικό μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε καλά.
4. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί συνηθως σε ζεστό φούρνο στους 50.
5. Βάζουμε λίγο ηλιέλαιο στον πάγκο της κουζίνας, βάζουμε πάνω τη ζύμη και τη ζυμώνουμε ελαφρώς.
6. Κόβουμε τη ζύμη στη μέση, στη συνέχεια κάθε κομμάτι στα 3 και τα κάνουμε συνολικά 6 μπαστούνια.
7. Παίρνουμε 3 μπαστούνια, τα πλέκουμε σε σχήμα πλεξούδας και με την ίδια διαδικασία κάνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα.
8. Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες.
9.Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι με το νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και ρίχνουμε σουσάμι.
20.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 45′.
Περισσότερες συνταγές στο Xristianna”s cooking
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για νηστίσιμες σοκολατένιες μπουκίτσες με 3 υλικά από την food blogger Xristianna”s cooking
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις