Ριζόπιτα Κοζάνης: Το έδεσμα με τη γλυκιά παράδοση

Τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής του
Η ριζόπιτα Κοζάνης ή αλλιώς το μπουρέκι της νύφης είναι μια γλυκιά, παραδοσιακή πίτα από την Κοζάνη που συνήθιζαν να φτιάχνουν οι νεόνυμφες την Τρίτη, μετά την Κυριακή του γάμου τους.
Υλικά
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
6 κ.γλ. αμύγδαλο
250 γραμ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο ή μισό μισό ελαιόλαδο – βούτυρο
1 φλ. ρύζι γλασέ
κρόκος Κοζάνης
1 λεμόνι
3 φλ. νερό
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
κανελοζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη γλυκιά ρυζόπιτα με φύλλο, ξεπλένουμε πρώτα το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο. Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Βράζουμε το νερό με το βούτυρο, σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι και τον κρόκο Κοζάνης. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 15-20′. Προσθέτουμε το πρώτο φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15′. Χτυπάμε στο μπλέντερ το δεύτερο φλιτζάνι ζάχαρη, την κανέλα και το αμύγδαλο.
Δείτε την συνέχεια της συνταγής στο Passenger.gr
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις