Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η υψηλότερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες

Η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους άνδρες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συνδέονται άρρηκτα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The BMJ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν υψηλά ποσοστά υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου – τον τρίτο πιο διαγνωσμένο καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – από τους άνδρες που κατανάλωναν πολύ μικρότερες ποσότητες. Δεν βρήκαν τον ίδιο συσχετισμό στις γυναίκες.

επεξεργασμένα τρόφιμα καρκίνος παχέος εντέρου

pixabay

«Ξεκινήσαμε να πιστεύουμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα μπορούσε να είναι ο καρκίνος που επηρεάζεται περισσότερο από τη διατροφή σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου», δήλωσε ο Lu Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts. . «Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση βάρους και στην παχυσαρκία, και η παχυσαρκία είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου».

Η μελέτη ανέλυσε τις απαντήσεις από περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες—159.907 γυναίκες και 46.341 άνδρες—σε τρεις μεγάλες προοπτικές μελέτες που αξιολόγησαν τη διατροφική πρόσληψη και διεξήχθησαν για περισσότερα από 25 χρόνια. Κάθε συμμετέχων λάμβανε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής κάθε τέσσερα χρόνια και ρωτήθηκε για τη συχνότητα κατανάλωσης περίπου 130 τροφίμων.

επεξεργασμένα τρόφιμα καρκίνος παχέος εντέρου

pixabay

Επεξεργασμένο κρέας-καρκίνος παχέος εντέρου: Επιπτώσεις του επεξεργασμένου κρέατος στην υγεία

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν διαφορές στους τρόπους με τους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε 1.294 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και 1.922 περιπτώσεις μεταξύ των γυναικών. Η ομάδα βρήκε ότι η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες προέρχεται από το κρέας, τα πουλερικά ή τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα με βάση το ψάρι. «Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και κέικ ψαριών», είπε ο Wang. «Αυτό είναι σύμφωνο με την υπόθεσή μας».

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι η υψηλότερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, όπως η σόδα, τα ροφήματα με βάση τα φρούτα και τα ζαχαρούχα γαλακτοκομικά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις