Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν την γνωστική και εκτελεστική μας λειτουργία

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας κάθε μέρα θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε μείωση της γνωστική λειτουργίας του εγκεφάλου, αποκάλυψε μια νέα μελέτη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, όπως προσυσκευασμένες σούπες, σάλτσες, παγωμένη πίτσα και έτοιμα γεύματα, δεν είναι καλά για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών και κυκλοφορικών προβλημάτων, διαβήτη και καρκίνου. Μπορεί ακόμη και να μας συντομεύσουν τη ζωή. Αυτό που δεν δεν γνωρίζαμε είναι ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν και τον εγκέφαλό μας.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη συνολική γνωστική εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην εκτελεστική λειτουργία, την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών και λήψης αποφάσεων. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 28% ταχύτερο ρυθμό παγκόσμιας γνωστικής έκπτωσης και 25% ταχύτερο ρυθμό μείωσης της εκτελεστικής λειτουργίας σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν τον εγκέφαλό μας

«Ενώ χρειάζονται περαιτέρω μελέτη και αναπαραγωγή, τα νέα αποτελέσματα είναι αρκετά συναρπαστικά και υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο της σωστής διατροφής στη διατήρηση και προώθηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές παθήσεις καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο Ρούντι Τάνζι, καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της ερευνητικής μονάδας γενετικής και γήρανσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Ο Tanzi, ο οποίος έχει γράψει για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στο βιβλίο του «The Healing Self: A Revolutionary New Plan to Supercharge Your Immunity and Stay Good for Life», είπε ότι το βασικό πρόβλημα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ότι «έχουν συνήθως πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, και λίπος, τα οποία προάγουν τη συστηματική φλεγμονή, ίσως την πιο σημαντική απειλή για την υγιή γήρανση στο σώμα και τον εγκέφαλο.

«Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι είναι βολικά ως γρήγορο γεύμα, αντικαθιστούν επίσης την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας των τρισεκατομμυρίων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου», πρόσθεσε, «το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ».

Διαβάστε επίσης: 

Νέα έρευνα: Η προσθήκη αλατιού στο μαγειρεμένο φαγητό μειώνει το προσδόκιμο ζωής