Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες στις παραδοσιακά κρεατοφαγικές χώρες

Οι καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το συμβατικό κρέας σε εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά, σύμφωνα με νέα ευρήματα έρευνας. Η OpinionWay, η γαλλική ερευνητική εταιρεία που διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό του Ινστιτούτου Good Food (GFI), πήρε συνεντεύξεις με περισσότερους από 4.000 ενήλικες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με τα αποτελέσματα να καταδεικνύουν μείωση στην κατανάλωση κρέατος στη Δυτική Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες πρόσφεραν πληροφορίες για την πρόσληψη κρέατος, τις συνήθειες και τα κίνητρα των αγορών τους, καθώς και απόψεις σχετικά με τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν ότι περισσότερο από το 50 τοις εκατό (57 τοις εκατό μέσος όρος) είχαν μειώσει την κατανάλωση κρέατος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Προχωρώντας περαιτέρω, κατά μέσο όρο το 23 τοις εκατό των ερωτηθέντων, ανά χώρα, είχαν σταματήσει να τρώνε κρέας εντελώς.

Δυτική Ευρώπη κατανάλωση κρέατος: Τι προκαλεί την απέχθεια για το κρέας;

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, η καλή διαβίωση των ζώων και η υγεία ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενοι λόγοι για τη μείωση της πρόσληψης κρέατος.

Η Γερμανία έδωσε προτεραιότητα στην ευημερία των ζώων, με το 38 τοις εκατό των συμμετεχόντων της να υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το κίνητρό τους για να γίνουν vegan ή vegeterian. Αυτό συνδυάστηκε απόλυτα με τα πρόσφατα ευρήματα ότι το 41 τοις εκατό των Γερμανών τρώνε επίσης εναλλακτικές επιλογές για vegan κάθε μήνα.

Η Ιταλία και η Ισπανία βάζουν και οι δύο την προσωπική υγεία στην κορυφή της λίστας με τους λόγους για τους οποίους τρώνε λιγότερο κρέας. Και πάλι, αυτό αντιστοιχεί στην κατανάλωση εναλλακτικών κρεάτων για vegan, με το 50 τοις εκατό των Ιταλών καταναλωτών και το 47 τοις εκατό των Ισπανών καταναλωτών να αναζητούν φυτικές πρωτεΐνες κάθε μήνα.

Οι Γάλλοι συμμετέχοντες ανησυχούν περισσότερο για το αυξανόμενο κόστος του ζωικού κρέατος, με το 39% να δηλώνει αυτό ως την κύρια αιτία της μειωμένης πρόσληψης. Σε αντίθεση με την τάση για συσχέτιση κρέατος με βάση το φυτό, μόνο ένας στους τέσσερις (27 τοις εκατό) Γάλλους καταναλωτές απολαμβάνει υποκατάστατα vegan κάθε μήνα.

Το καλλιεργούμενο κρέας ως βιώσιμος συμβιβασμός;

Το καλλιεργημένο κρέας, που παράγεται χωρίς την ανάγκη μαζικής κτηνοτροφίας ή σφαγής, προτείνεται ως φιλική προς το κλίμα επιλογή για καταναλωτές που δεν θέλουν να μένουν χωρίς ζωική πρωτεΐνη. Εξακολουθεί να θεωρείται ως «καινοφανής» έννοια τροφίμων, λόγω του ότι μόνο η Σιγκαπούρη έχει χορηγήσει ρυθμιστική έγκριση μέχρι σήμερα, η κοινή γνώμη είναι πιθανό να επηρεάσει την ομαλή είσοδο της επιλογής στο σύστημα τροφίμων.

Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή άδεια για την πώληση καλλιεργούμενου κρέατος δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Αυτό οφείλεται σε μακροχρόνιες διαδικασίες έγκρισης, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν έως και 18 μήνες ανά προϊόν. Επιπλέον, οι αρμόδιοι ρυθμιστικοί φορείς αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πλαίσιο για τις αξιολογήσεις ασφάλειας.

Και στις τέσσερις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσότερο από το 50 τοις εκατό των συμμετεχόντων είχε ακούσει για το καλλιεργημένο κρέας, αλλά πολλοί εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι για το τι πραγματικά συνεπάγεται. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα ισχυρίστηκε ότι θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν ένα προϊόν καλλιέργειας κρέατος, ειδικά οι νεότεροι ερωτηθέντες.

Η Γαλλία φαίνεται να παραμένει δύσπιστη σχετικά με το καλλιεργημένο κρέας με μόνο το 33 τοις εκατό των ατόμων που ζητήθηκαν να είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν προϊόντα. Κατέγραψε επίσης τη μικρότερη υποστήριξη για κρατική χρηματοδότηση, με μόλις το 38 τοις εκατό των ανθρώπων να είναι υπέρ αυτής. Συγκριτικά, το 68 τοις εκατό των Ισπανών συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι αρχές πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης: Θεοφανία Παπαθωμά: Τι είναι η Πυθαγόρειος διατροφή που ακολουθεί η ηθοποιός

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις