Πώς βαθμολογούν οι τουρίστες το φαγητό στην Ελλάδα

Τι δείχνει η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Οι πολιτιστικές εμπειρίες που βίωσαν οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν στη χώρα μας μπορεί να διατηρούν την καλύτερη επίδοση σε εθνικό επίπεδο, με βαθμολογία 9,4 ωστόσο υψηλή βαθμολογία καταγράφει και η γαστρονομία (9,1).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ (Οκτώβριος 2024 – Μάρτιος 2025), με τίτλο «Η φήμη της Ελλάδας και κάθε Περιφέρειας στα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες ταξιδίων» η Γαστρονομία και η Φιλοξενία αναδείχθηκαν ως τα θέματα με τη θετικότερη αντίληψη. Ενδεικτικά, καταγράφηκαν θετικές αναφορές για τις γαστρονομικές περιηγήσεις στην Αθήνα, Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα), για παραδοσιακούς προορισμούς (πχ Παλιά Πόλη της Ξάνθης), για τη φύση (πχ πεζοπορία στην Άνδρο), για την πρόοδο της χώρας σε θέματα βιωσιμότητας ( πχ ευρωπαϊκή βράβευση της Τήλου, νέες συνεργασίες με τη Γαλλία και τον Καναδά για την απελευθέρωση δελφινιών σε ένα ελληνικό καταφύγιο στο Αιγαίο Πέλαγο).
Ανά περιφέρεια:
Η Θεσσαλία (9,5) βαθμολογήθηκε με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία μεταξύ των Περιφερειών ξεχωρίζοντας σε όλες τις διαστάσεις της εμπειρίας. Ακολούθησε η Πελοπόννησος με 9,3, με ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες στον πολιτισμό (9,5) και την εμπειρία στη θάλασσα (9,5), ενώ η Δυτική Μακεδονία (9,4) ξεπέρασε επίσης τους εθνικούς μέσους όρους, χάρη στη γαστρονομία (9,4) .
Η Αττική (9,2) και τα Ιόνια Νησιά (9,2) βαθμολογούνται στο μέσο όρο της χώρας και σημείωσαν καλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες.
Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ το ανθρώπινο δυναμικό, δίνοντας εξαιρετική βαθμολογία, περί το 9,5 στο σύνολο της χώρας. Ειδικότερα, το Βόρειο Αιγαίο (9,8), η Ήπειρος (9,8), η Δυτική Μακεδονία (9,7) και η Θεσσαλία (9,7) έλαβαν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικών κριτικών για τους εργαζόμενους εστιάζοντας στο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών και τη φιλοξενία.
Το Βόρειο Αιγαίο, παρά τον μικρότερο αριθμό κριτικών, κατέλαβε την πρώτη θέση στη διάσταση της γαστρονομίας (9,6). Η Στερεά Ελλάδα(8,9) και η Δυτική Ελλάδα (9,0) σημείωσαν συνολικά βαθμολογία κάτω του μέσου όρου, κυρίως λόγω των χαμηλότερων βαθμολογιών στη γαστρονομία.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις