Υπάρχει κατάλληλη ποσότητα για το ποτήρι σας;

Το κρασί, λευκό, κόκκινο ή ροζέ,έχει την τιμητική του στο σημερινό εορταστικό τραπέζι.  Πώς όμως θα υπολογίσετε την ποσότητα για τους καλεσμένους σας; Και πόσα ποτήρια βγάζει ένα μπουκάλι;

Ένα κλασικό μπουκάλι κρασί περιέχει 750mL αλκόολ που σημαίνει 719 γραμμάρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί στο σπίτι,  θεωρούν πως αυτό «βγάζει» τέσσερα ποτήρια κρασί, ενώ το προσωπικό των εστιατορίων όταν σερβίρουν εκτιμούν πως μπορεί να γεμίσει πέντε ποτήρια.

Όπως σημειώνει άρθρο του Food & Wine, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ, η τυπική «μερίδα» κρασιού είναι 141,7 γραμμάρια. Αυτό ισχύει για κρασιά με ποσοστό αλκοόλ 12%.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο δεν μετράνε τις δόσεις που βάζουν. Έτσι, εφόσον τα σχήματα και τα μεγέθη των ποτηριών του κρασιού ποικίλουν, ίσες ποσότητες κρασιού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το ποτήρι.

Σε ένα κλασικό ποτήρι κρασιού 141,7 γραμμάρια κρασιού μοιάζουν λογικά, καθώς έχει χωρητικότητα 479,1 γραμμάρια. Από την άλλη, στο ποτήρι του κρασιού Βουργουνδίας, που η φαρδιά, στρογγυλή περιφέρεια του χωράει την ποσότητα των 921,3 γραμμαρίων (δηλαδή παραπάνω από ένα ολόκληρο μπουκάλι), τα 141,7 γραμμάρια μοιάζουν με μια μικροσκοπική λιμνούλα στον πάτο.

«Πάντα θα υπάρχει ένας καλεσμένος που θα αναρωτηθεί για τη δόση του κρασιού του», εξηγεί η sommelier Liz Martinez. «Πολλά εστιατόρια προσφέρουν 141,7 γραμμάρια ανά ποτήρι, δηλαδή πέντε ποτήρια ανά φιάλη, άλλα 170,1 γραμμάρια, άρα τέσσερα ποτήρια ανά φιάλη», λέει. «Είμαι ανάμεσα σε αυτά τα δυο, δηλαδή 155,9 γραμμάρια».

Ο Anthony Briactico, γενικός διευθυντής και sommelier της New York’s Bottino, συμφωνεί με τη Martinez για τα 155,9 γραμμάρια ανά ποτήρι, το οποίο μεταφράζεται σε 4,5 ποτήρια ανά φιάλη. 

Άλλοι προτιμούν τα 141,7 γραμμάρια. «Μπορείς να έχεις πέντε ποτήρια ανά μπουκάλι σε μια προσπάθεια» λέει ο Brady Brown, υπεύθυνος κρασιών στο BRASS και στο The Tusk Bar. O Thomas Delasko, sommelier στο Via Sophia D.C., συμφωνεί. Η αγαπημένη ποσότητα του κοινού, τα 170,1 γραμμάρια, υπάρχει επίσης ως ενδεχόμενο.

Το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει δεδομένη απάντηση στο πόσα ποτήρια κρασί γεμίζει ένα μπουκάλι, αλλά η ποσότητα των 127,5 γραμμαρίων ανά ποτήρι, δηλαδή 5,8 ποτήρια ανά φιάλη, αποτελεί τη μέση λύση σε ένα τυπικό εστιατόριο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις