Κρασί: Ποια είναι τα ιδανικά ποτήρια και πώς να τα επιλέξετε

Γιατί τα ποτήρια για το κόκκινο κρασί πρέπει να είναι μεγαλύτερα και πόση είναι η κατάλληλη ποσότητα σερβιρίσματος
Διαφορετικό ποτήρι είναι κατάλληλο για να σερβίρετε ή να πιείτε ένα λευκό κρασί, άλλο για κόκκινο και άλλο για έναν αφρώδη οίνο.
Πάντοτε όμως κολωνάτο, από γυαλί, κρύσταλλο ή ημικρύσταλλο. Για όλους τους τύπους κρασιού τα ποτήρια θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτά ενώ το σχήμα του κάλυκα που υποδέχεται το κρασί να είναι σε σχήμα U και να κλείνει προς τα επάνω, προκειμένου να εξυπηρετούν την εξαγωγή των αρωμάτων. Σημαντικό επίσης είναι, να έχουν τη δυνατότητα περιδίνησης του περιεχομένου καθώς και να διατηρούν τη θερμοκρασία του κρασιού.
Το «πόδι» του ποτηριού είναι η λαβή του. Εάν κρατάτε το ποτήρι από τον κάλυκα, θα «χαλάσετε» τη θερμοκρασία του κρασιού.
Επίσης η ποσότητα που μπαίνει στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα τρίτο της χωρητικότητάς του, δηλαδή μεταξύ 300 και 340 ml. Κι αυτό γιατί ο κενός χώρος του ποτηριού επιτρέπει την άνετη περιστροφή του κρασιού και συγκεντρώνει τα συστατικά του αρώματος.
Ας δούμε τώρα ποια είναι τα κατάλληλα ποτήρια για για κάθε τύπο κρασιού.
Για το λευκό κρασί, τα κατάλληλα ποτήρια είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα που προορίζονται για το κόκκινο, λόγω των πιο ήπιων αρωμάτων που διαθέτουν.
Αντίθετα τα ποτήρια των κόκκινων κρασιών είναι μεγαλύτερα καθώς πρέπει να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον αέρα για να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά τους, να μετριάζεται η ένταση και οι τανίνες τους.
Οι αφρώδεις οίνοι, από την άλλη πλευρά σερβίρονται σε ψηλόλιγνα ποτήρια για την προστασία των φυσαλίδων τους.
Τέλος τα ενισχυμένα και τα γλυκά κρασιά, σερβίρονται σε μισές μερίδες (περίπου 90ml).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις