Κρασί: Γνωρίστε τις ποικιλίες του πλούσιου κρητικού αμπελώνα

Το νησί διαθέτει εξαιρετικές αυτόχθονες ποικιλίες αλλά και πολύ καλά προσαρμοσμένες διεθνείς ποικιλίες, με μεγάλη δυναμική
Ο ευνοϊκές εδαφο- κλιματικές συνθήκες της Κρήτης δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, από τις οποίες προέρχονται τα υπέροχα κρασιά που συνοδεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις μιας από τις πιο πλούσιες και υγιεινές κουζίνες του κόσμου.
Οι Γεωγραφικές ενδείξεις Οίνων στην Κρήτη είναι:
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σητεία & Malvasia Σητείας – Λασίθι
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πεζά – Ηράκλειο
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Αρχάνες – Ηράκλειο
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Δαφνές – Ηράκλειο
- ΠΟΠ Χάνδακας-Candia & Malvasia Χάνδακας-Candia Ηράκλειο
Οι ποικιλίες
Η Κρήτη διαθέτει εξαιρετικές αυτόχθονες ποικιλίες αλλά και πολύ καλά προσαρμοσμένες διεθνείς ποικιλίες, με μεγάλη δυναμική.
Από τις τοπικές ποικιλίες που θα γευτείτε κατά την παραμονή σας στην Κρήτη είναι η Βηλάνα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία των λευκών, το Βιδιανό, το Δαφνί, το Θραψαθήρι, η Μαλβαζία ντι Κάντια (Μαλβαζίας του Χάνδακα), το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό.
ΒΗΛΑΝΑ
Η κατ’ εξοχήν λευκή κρητική ποικιλία, με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα και καλή οξύτητα. Αναζητήστε την και «περασμένη» από βαρέλι.
ΒΙΔΙΑΝΟ
Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως το Chardonnay της Κρήτης. Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε λευκά μονοποικιλιακά κρασιά, αλλά και ως συνδυασμός με άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως Πλυτό, Θραψαθήρι και Βηλάνα.
ΠΛΥΤΟ
Ποικιλία εξαιρετικά ισορροπημένη και αυτοδύναμη. Τη διακρίνει μέτρια ισορροπημένη οξύτητα και λεπτά, φρουτώδη αρώματα.
ΔΑΦΝΙ
Πήρε το όνομά του από τη συγγένεια των αρωμάτων του με το φυτό της δάφνης. Είναι συγγενική ποικιλία με το Μοσχοφίλερο. Αν και λευκό κρασί, επιδέχεται παλαίωση με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ
Σπάνια ποικιλία, καλλιεργείται σε λίγα στρέμματα και έχει βασικά της χαρακτηριστικά τα ιδιαίτερα αρώματα, την καλή οξύτητα και τη σταθερότητα στο χρώμα.
Στην κατηγορία των ερυθρών, τη σκυτάλη παίρνουν το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι, το Λιάτικο, η Τσαρδάνα και το ιστορικό Ρωμέικο. Οι Κρητικές ποικιλίες παρελαύνουν στην ευρεία ποικιλία των οίνων ΠΓΕ Κρήτη, είτε μόνες, είτε σε συνδυασμό με ξένες ποικιλίες (κυρίως γαλλικές).
ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ
Σε συνδυασμό με το Μανδηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά κρητικά κρασιά. Το Κοτσιφάλι έχει χαρακτηριστικό αρωματικό δυναμικό και ισχυρό αλκοολικό τίτλο. Συνδυάζεται με το Μανδηλάρι λόγω της έλλειψής του σε τανίνες και χρωστικές ουσίες, τις οποίες διαθέτει απλόχερα το Μανδηλάρι.
ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ
Η ποικιλία που χαρίζει βαθύ κόκκινο χρώμα στο κρασί, προσδίδει όγκο στο σώμα του, αλλά θέλει ιδιαίτερη καλλιεργητική προσπάθεια για να φτάσει τα απαραίτητα σάκχαρα και άρα την επιθυμητή αλκοόλη.
Οι Κρήτες οινοπαραγωγοί δεν αρκέστηκαν μόνο στην παράδοση αλλά συμπλήρωσαν τη γνώση τους με τις νέες εξελίξεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ειδικοί οινολόγοι δοκιμάζουν ποικιλίες, πειραματίζονται, αναδεικνύουν αρώματα και γεύσεις και σας προσφέρουν εκλεκτά κρασιά, κρασιά που ικανοποιούν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις.
Με πληροφορίες από visitgreece.gr και winesofcrete.gr.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις