Από τα Κοτόπουλα «Αγγελάκης»

Το απόλυτα Κυριακάτικο φαγητό, γεμάτο γεύση, μυρωδιές και αναμνήσεις: κοτόπουλο στο φούρνο με συνοδευτικό κυρίως τις πατάτες.

Αυτές είναι τρεις συνταγές από τα Κοτόπουλα «Αγγελάκης».

Κοτόπουλο γεμιστό με βουτυράτα πράσα και λάιμ

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο Αγγελάκης

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γ. σκόρδο σκόνη

1 κ.γ. κρεμμύδι σκόνη

1 λεμόνι ξύσμα

Για τα πράσα:

2 πράσα

40 γρ. βούτυρο

2 λεμόνια

Για τις πατάτες & τα καρότα:

700 γρ. baby πατάτες

300 γρ. baby καρότα

150 γρ. ζωμό κοτόπουλο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα πράσα σε χοντρές φέτες, αφαιρείτε την φλούδα από τα λάιμ και τα κόβετε στα 8 και τις baby πατάτες σε τέταρτα.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τοποθετείτε τα 40 γραμμάρια βούτυρο.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτετε τα πράσα και τα σοτάρετε μέχρι να ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όταν τα πράσα είναι έτοιμα τα αποσύρετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με τα λάιμ.

Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε τα 80 γραμμάρια βούτυρο μαζί με την μουστάρδα, το σκόρδο σκόνη, το κρεμμύδι σκόνη, το ξύσμα λάιμ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζετε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά και το γεμίζετε με τα πράσα και τα λάιμ.

Δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι και το αλείφετε, καλά, σε όλη του την επιφάνεια, με το μείγμα του βουτύρου.

Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος το κοτόπουλο, περιμετρικά τις baby πατάτες με τα baby καρότα, πασπαλίζετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνετε με τον ζωμό κοτόπουλο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.

Τα τελευταία λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Ψητό κοτόπουλο με βούτυρο και ελληνικά βότανα

(Food blogger The eaters)

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι

5 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 λεμόνι, χωρισμένο στη μέση

Αλάτι και πιπέρι

2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 μικρό κεφάλι σκόρδο, αποφλοιωμένο και κομμένο στη μέση οριζόντια

3 /4 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C και λαδώστε ένα ταψί

Στεγνώστε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο

Ρίξτε το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, το κρασί και τον χυμό από το μισό λεμόνι πάνω από το κοτόπουλο, κάτω από το δέρμα και μέσα στην κοιλιά. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα το κοτόπουλο και ρίξτε τον μαϊντανό

Αλείψτε το κοτόπουλο με όλα τα υλικά πάνω από το κοτόπουλο και κάτω από το δέρμα

Βάλτε στο εσωτερικό του κοτόπουλου το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μισό λεμόνι

Δέστε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το με το στήθος προς τα πάνω στο ταψί

Ψήστε για περίπου μιάμιση ώρα  αφήνοντας το κοτόπουλο να ψηθεί και να πάρει χρυσαφί χρώμα

Μετά το ψήσιμο, αφαιρέστε το κοτόπουλο από το φούρνο, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε

Σερβίρετε το κοτόπουλο με την σάλτσα από το ταψί και το υπόλοιπο μισό λεμόνι κομμένο σε κομμάτια ή φέτες.

Κοτόπουλο στον φούρνο με βούτυρο, μπαχαρικά και λεμονάτους γίγαντες

Συστατικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο Αγγελάκης
100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιά μουστάρδα απαλή
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι ξύσμα
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
Για τους γίγαντες:
500 γραμμάρια γίγαντες
2 κουταλιές βούτυρο
1 πράσο
2 καρότα
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
1 κουταλιά αλεύρι

300 ml ζωμό κοτόπουλο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις