Οι 5+1 που κάνουν το καρπούζι ωφέλιμο για την υγεία μας

Απόλυτος «πρωταγωνιστής» των καλοκαιρινών φρούτων, εκτός από νόστιμο και δροσιστικό τις ζεστές μέρες, το καρπούζι  έχει και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το καρπούζι περιέχει ορισμένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φύση. Πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο που του δίνει το κόκκινο χρώμα είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων.

Πηγή καλίου και μαγνησίου

Το κάλιο συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, τη μυϊκή λειτουργία, τα οστά, τον καρδιακό ρυθμό, κ.α.

Πηγή βιταμινών Β

Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β1, οι οποίες συμμετέχουν σε διαδικασίες που δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του.

Περιέχει το αμινοξύ αργινίνη

Το καρπούζι αποτελεί την σημαντικότερη διατροφική πηγή του αμινοξέος κιτρουλλίνη, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό στο αμινοξύ “αργινίνη”. Η αργινίνη χρησιμοποιείται για την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και έχει οφέλη έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι επίσης σημαντική για πολλά όργανα, όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά, το ήπαρ, το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα και έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την επούλωση τραυμάτων.

Προσφέρει ενυδάτωση

Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό αγγίζει το 90% προσφέροντας  στον οργανισμό μας την ενυδάτωση που χρειάζεται και βοηθώντας τον να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει  λόγω αυξημένης εφίδρωσης ή σωματικής άσκησης.

Απώλεια βάρους

Παρότι έχει επικρατήσει ο μύθος ότι το καρπούζι περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και αποφεύγεται από όσους θέλουν να χάσουν βάρος, το καρπούζι, εχει χαμηλή θερμιδική αξία (2 φλιτζάνια αντιστοιχούν σε 80 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά σε φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις