Γνωρίζοντας τα κρασιά της Ελλάδας: Σε ποιες περιοχές βρίσκουμε το Ασύρτικο, με ποια φαγητά συνδυάζεται

Πρόκειται για μια ποικιλία που εστιάζει στη δομή, στο εκχύλισμα και στο γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωματικό χαρακτήρα
Μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και από τις σπουδαιότερες ποικιλίες κρασιού που συναντάμε στη λεκάνη της Μεσογείου, το Ασύρτικο προέρχεται από τη Σαντορίνη (Ασύρτικο-Σαντορίνης), αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί πλέον μία πιο σημαντικές γηγενείς ποικιλίες.
Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, μερικά από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι αλλά και γλυκά κρασιά που παράγονται από λιαστό σταφύλι (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας Ασύρτικο.
Πρόκειται για μια ποικιλία που εστιάζει στη δομή, στο εκχύλισμα και στο γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωματικό χαρακτήρα.
Το Ασύρτικο κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε λευκά κρασιά, με λεπτότητα, καθαρότητα και ορυκτώδη και λεμονάτο χαρακτήρα. Ωστόσο, έχει φυτευθεί στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, έως τη Μακεδονία, την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Συμμετέχει στα ξηρά ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα/PDO Slopes of Meliton, ΠΟΠ Χάνδακας Candia/PDO Handakas Candia και στα ΠΟΠ Ρόδος/PDO Rhodes. Σε αυτές τις περιοχές, το Ασύρτικο διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο στιβαρή δομή. Τα γλυκά κρασιά όπου βασίζονται ή συμμετέχει το Ασύρτικο (όπως το Vinsanto ή ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia/ PDO Monemvasia – Malvasia) είναι πλούσια, πολύπλοκα και έντονα κρασιά.
Ιδανικό με ψητό ψάρι και θαλασσινά
Το Ασύρτικο απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ και εστιάζουν στη δομή και την έκφραση του terroir.
Είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά. Πρόκειται για μια ποικιλία με εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Όλα τα Ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν ασφαλώς για πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο, αναπτύσσοντας αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων, μελιού, και έντονη ορυκτότητα.
Με πληροφορίες από winesofgreece.gr
Διαβάστε επίσης:
Διακρίσεις για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις