Σύμφωνα με μελέτη στο Nature Food  το σύστημα παραγωγής τροφίμων ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών που προκαλούνται από τον άνθρωπο σε παγκόσμιο επίπεδο

Μελέτη του 2022 στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση του μοσχαρίσιου κρέατος σε ένα μόνο γεύμα μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου για εκείνη την ημέρα σχεδόν στο μισό.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι ενστερνίζονται αυτές τις αλλαγές, τόσο περισσότερο περιορίζονται οι εκπομπές αερίων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, ενώ επιπλέον υπάρχουν και οφέλη για την υγεία. «Δεν χρειάζεται να γίνουμε χορτοφάγοι για να περιορίσουμε το αντίκτυπο στο αποτύπωμα άνθρακα», λέει ο Diego Rose, καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tulane. «Πρέπει απλώς να μην καταναλώνουμε μοσχαρίσιο κρέας».

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 στο Nature Food  το σύστημα παραγωγής τροφίμων ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών που προκαλούνται από τον άνθρωπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 60% αυτού του ποσοστού προέρχεται από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της γης που χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία -με την εκχέρσωση δασών και βλάστησης να έχει τεράστιο αντίκτυπο- όπως και της γης και των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του βοείου κρέατος είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Πρώτον, υπάρχουν περίπου 1,5 δισ. αγελάδες στον πλανήτη. Περίπου 13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (3,2 δισεκατομμύρια στρέμματα) γης χρησιμοποιούνται για την εκτροφή όλων αυτών των βοοειδών, μαζί με τα βουβάλια, και της τροφής τους. Αυτό είναι το ένα τέταρτο του συνόλου της γης που χρησιμοποιείται για τη γεωργία, σύμφωνα με στοιχεία του 2017 του Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων (Global Food Security).

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι το μεθάνιο. Οι αγελάδες και τα άλλα μηρυκαστικά έχουν ένα μοναδικό πεπτικό σύστημα που τους επιτρέπει να μετατρέπουν το χορτάρι σε καύσιμο, αλλά κατά τη διαδικασία αυτή τα ειδικά βακτήρια του εντέρου τους απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα βραχυπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει ένας συνολικός αριθμός για τον αντίκτυπο των εκπομπών του βοείου κρέατος, καθώς ποικίλλουν ανάλογα την περιοχή, τον τύπο της φάρμας, τις συνήθειες βόσκησης και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, δεκάδες μελέτες προσδιορίζουν την παραγωγή βοείου κρέατος ως έναν από τους πιο «σκανδαλώδεις» παράγοντες εκπομπών ρύπων. Οι εκπομπές μόνο από την παραγωγή βοοειδών κυμαίνονται συνήθως από περίπου 79 έως 101 χλμ. ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό βρώσιμου βάρους, σύμφωνα με μία μελέτη. Το νούμερο αυτό συγκρίνεται με 3 έως 21 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα για ολόκληρη της αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των πουλερικών. Σημειωτέον ότι οι εκπομπές των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων ανέρχονται σε 8 έως 75 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα, σαφώς χαμηλότερες επειδή μοιράζονται τόσο στα προϊόντα κρέατος όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Πόσο πρέπει να περπατάμε εάν θέλουμε να χάσουμε κιλά

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις