Διακρίσεις για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

Ξεχωρίζει το Grande Reserve 2022, το οποίο απέσπασε Πλατινένιο Μετάλλιο, μια διάκριση που φέτος απονεμήθηκε μόνο σε τέσσερα ελληνικά κρασιά
Σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο έγκυρους και επιδραστικούς παγκοσμίως, το Decanter World Wine Awards, διακρίθηκαν 8 συνολικά κρασιά της Santo Wines.
Ξεχωρίζει το Grande Reserve 2022, το οποίο βαθμολογήθηκε με 97/100 και απέσπασε Πλατινένιο Μετάλλιο, μια διάκριση που φέτος απονεμήθηκε μόνο σε τέσσερα ελληνικά κρασιά.
Αντίστοιχα, το Vinsanto 20 Ετών Παλαίωσης έλαβε Χρυσό Μετάλλιο με 96/100, όντας ένα από τα 12 ελληνικά κρασιά με αυτή τη διάκριση στον φετινό διαγωνισμό.
Τα υπόλοιπα βραβευμένα κρασιά του οινοποιείου της Σαντορίνης είναι τα ακόλουθα: Assyrtiko 2023, Selection Cuvée 2022, Nykteri 2023, Thira Kori 2023, Mavrotragano 2022, Vinsanto 2020.
Συνολικά 248 ειδικοί του κρασιού, ανάμεσα στους οποίους και 72 Masters of Wine και 22 Master Sommeliers, δοκίμασαν τυφλά χιλιάδες κρασιά από 57 χώρες και απένειμαν σε 50 από αυτά τη διάκριση «Best in Show», σε 137 πλατινένιο μετάλλιο και σε 732 χρυσό μετάλλιο.
Ποια είναι η Santo Wines
Η Santo Wines, επίσημα γνωστή ως Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1911 με την επωνυμία «Ταμείο Προστασίας Αμπέλου και Οίνου Θήρας» και αναδιαρθρώθηκε στη σημερινή της μορφή το 1947. Αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό του νησιού, εκπροσωπώντας 1.200 τοπικούς παραγωγούς.
Η αποστολή της Santo Wines επικεντρώνεται στη συλλογική δύναμη, την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο τη διατήρηση της μοναδικής οινικής κληρονομιάς του νησιού και την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.
Ο συνεταιρισμός είναι αφοσιωμένος στην καλλιέργεια και προώθηση αυτόχθονων ποικιλιών σταφυλιού, όπως η Ασύρτικο, η Αθήρι, η Αηδάνι, η Μαντηλαριά και η Μαυροτράγανο, που είναι βαθιά ριζωμένες στο ηφαιστειακό terroir της Σαντορίνης.
Το οινοποιείο της Santo Wines, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1992 στο χωριό Πύργος, είναι χτισμένο σε πολλαπλά επίπεδα, αξιοποιώντας τη βαρύτητα για τη μεταφορά του μούστου, μειώνοντας έτσι τη χρήση αντλιών και διατηρώντας την ποιότητα του κρασιού.
Με παραγωγική ικανότητα 4.000 τόνων, το οινοποιείο διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και κελάρι όπου ωριμάζουν λευκά, ερυθρά και γλυκά κρασιά σε δρύινα βαρέλια.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις