Γιατί έχουν «ενοχοποιηθεί» άδικα

Αυγά, πατάτες, καφές: ορισμένα από τα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής που έχουν αποκτήσει «κακή φήμη» που όμως δεν την αξίζουν, όπως επισημαίνουν διαιτολόγοι, γιατροί και καθηγητές διατροφής στο NBC News .

Τα αυγά είναι γεμάτα  πρωτεΐνη

Τα αυγά έχουν «δαιμονοποιηθεί» επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διατροφική χοληστερόλη, την οποία οι ειδικοί στον τομέα της υγείας πίστευαν κάποτε ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σε καρδιακές παθήσεις, δήλωσε η Δρ Μάγια Βαντιβέλο, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ. Η επιστήμη όμως πλέον έχει καταρρίψει αυτή την έννοια, δείχνοντας ότι η διατροφική χοληστερόλη και η χοληστερόλη του αίματος επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία της καρδιάς.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως κόκκινο κρέας, τηγανητά και λιπαρά γαλακτοκομικά μπορεί να αυξήσει τον τύπο χοληστερόλης στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά η κατανάλωση αγαθών με χοληστερόλη, όπως τα αυγά και τα οστρακοειδή, έχει μικρή συσχέτιση με την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η American Heart Association λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν ένα ή δύο αυγά κάθε μέρα ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια. Τα αυγά είναι επίσης πηγή βιταμίνης D και χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που παίζει ρόλο στον μεταβολισμό, τη μνήμη και τον έλεγχο των μυών.

Απλώς… μην τηγανίζετε τις πατάτες

Η Caroline Susie, εγγεγραμμένη διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, σημείωσε ότι οι πατάτες έχουν «δαιμονοποιηθεί» λόγω των ανθυγιεινών τρόπων παρασκευής τους. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων τηγανητές πατάτες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά οι βραστές, ψητές και πουρές πατάτας δεν συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε αυτή τη μελέτη και σχετίζονταν ελαφρά μόνο με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη. Οι πατάτες περιέχουν επίσης βιταμίνη C και κάλιο, πρόσθεσε η Susie προτείνοντας να μας να τις ψήνουμε ή να τις βράζουμε.

Μερικά φλιτζάνια καφέ δεν προκαλούν ανησυχία

Η κακή φήμη του καφέ προέρχεται από την καφεΐνη του, η οποία είναι εθιστική και μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή άγχος σε μερικούς ανθρώπους όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν έως και τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και θανάτου.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, είπε η Vadiveloo επομένως πιστεύει ότι τα οφέλη του καφέ υπερτερούν των πιθανών μειονεκτημάτων της κατανάλωσης καφεΐνης.

«Πολλοί άνθρωποι λένε «προσπαθώ να μειώσω τον καφέ ή την καφεΐνη». Η έρευνα δεν υποστηρίζει ότι ο καφές, ειδικά αν δεν προσθέτετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή κρέμας, έχει κινδύνους για την υγεία σας στο πλαίσιο μιας λογικής ποσότητας κατανάλωσης», είπε ο Vadiveloo.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις