Η λίστα του Taste Altas

Τρία ελληνικά ποτά ξεχωρίζει μεταξύ των 50 καλύτερων του κόσμου το Taste Atlas. Η κρητική τσικουδιά φιγουράρει τη στη 12η θέση με βαθμολογία 4,2, ακολουθεί το τσίπουρο στην 21η θέση με βαθμολογία 4,1 ενώ στη 46 θέση βρίσκεται το Μεταξά.

Όπως αναφέρει το Taste Atlas, «η τσικουδιά είναι ένα κρητικό απόσταγμα που παράγεται από τα στερεά υπολείμματα που μένουν μετά το πάτημα των σταφυλιών. Η τσικουδιά παραδοσιακά αποστάζεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συνήθως σε μικρούς, οικογενειακούς χάλκινους αποστακτήρες. Το τελικό προϊόν είναι ένα διαυγές, ισχυρό και άχρωμο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 65% ABV. Η τσικουδιά είναι παρόμοια με το τσίπουρο, ένα άλλο απόσταγμα πυρηνόσχημου που παράγεται σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Σε αντίθεση με το τσίπουρο, η τσικουδιά συνήθως αποστάζεται μόνο μία φορά, κάτι που βοηθά στη διατήρηση των γεύσεων και των αρωμάτων. Η τσικούδια παίζει κεντρικό ρόλο στην κρητική φιλοξενία. Είναι βασικό σε διάφορες ειδικές περιστάσεις και χρησιμοποιείται συχνά ως φιλόξενο ποτό. Σερβίρεται συνήθως τακτοποιημένο και καλά παγωμένο και είναι ένα εξαιρετικό απεριτίφ ή χωνευτικό».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις