Σας προτείνουμε μερικές λύσεις για συνταγές με φαγητά που περίσσεψαν από την ημέρα του Πάσχα

Το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι μπορεί να ολοκληρώθηκε, σίγουρα όμως έχει περισσέψει λίγο… αρνάκι, κόκκινα αυγά, ακόμα και γλυκά, όπως το αγαπημένο σε όλους τσουρέκι.

Καλό θα είναι λοιπόν να καταναλωθούν άμεσα, κι αν δεν θέλετε με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν και παραλλαγές με εύκολες και απλές συνταγές.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές λύσεις για συνταγές με φαγητά που περίσσεψαν από την ημέρα του Πάσχα και έτσι, να μην πετάξετε τίποτα.

Σιροπιαστό γλυκό με τσουρέκι

Υλικά
Μερίδες: 6-8
1 φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. ζάχαρη
½ ξυλαράκι κανέλα
1 τσουρέκι που απέμεινε ή 1 μπαγιάτικο
2 κουτ. σούπας σταφίδες
4 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
γάλα, όσο αναγράφεται στη συσκευασία άνθος αραβοσίτου
ζάχαρη, όση αναγράφεται στη συσκευασία άνθος αραβοσίτου
2 – 3 κομμάτια γλυκό του κουταλιού (κατά προτίμηση κάποιο εσπεριδοειδές, για παράδειγμα πορτοκάλι, περγαμόντο κ.ά.)

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε σιροπιαστό γλυκό φούρνου με μπαγιάτικο τσουρέκι, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα κατσαρολάκι, το οποίο τοποθετούμε στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 3 – 4 λεπτά το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το τσουρέκι σε ένα στρογγυλό πυρέξ, όχι σε ψίχουλα, αλλά σε πιο μεγάλα κομμάτια.
Ψήνουμε το τσουρέκι για 15 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε παντού με το σιρόπι. Δεν πρέπει να μουλιάσει, ίσα-ίσα να βραχεί. Αν, δηλαδή, το τσουρέκι μας είναι μικρό, ρίχνουμε λιγότερο σιρόπι.
Σκορπίζουμε από πάνω τις σταφίδες να πάνε παντού.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και την αδειάζουμε πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι.
Σουρώνουμε το γλυκό κουταλιού ώστε να μην έχει σιρόπι, το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε από πάνω.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Κρεατόπιτα με αρνί

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. ψημένο αρνί
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσ. άνηθο με τα κοτσάνια του ψιλοκομμένο
1/4 φλ. κονιάκ ή λευκό κρασί
250 γρ. κασέρι κομμένο σε κύβους
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Πιπέρι
Αλάτι
1 φύλλο σφολιάτας (ή 1 χοντρό χωριάτικο φύλλο)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε πρώτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

Ρίχνουμε μέσα στην γέμιση τα τυριά και το γιαούρτι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αφού δοκιμάσουμε πρώτα.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο μας, ακουμπάμε τη γέμιση κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό.

Φυλακίζουμε τις ενώσεις κάτω από το ρόλο.

Ακουμπάμε την πίτα με την ένωση προς τα κάτω, επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με αυγό για να γυαλίζει και να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο.

Χαράζουμε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια της σφολιάτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα και να γίνει τραγανή.

Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Σαλάτα με αυγό

Υλικά

12 αυγά βρασμένα
4 κλων. σέλερι (κομμένα σε μικρά καρέ)
1 ματσ. τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
2 καρότα (ωμά, τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. μαγιονέζα σπιτική ή εμπορίου
2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Μπόλικο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
2-3 κ.σ. ξίδι από κρασί
4-5 αγγουράκια τουρσί (ψιλοκομμένα)
1 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)

Για τα μπισκότα

1 φύλλο σφολιάτας
Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα
Σουσάμι
Μαυροκούκι (μαυροσίσαμο)
Παπαρουνόσπορο
Χοντροσπασμένα πιπέρια διάφορα
Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πρώτα τα βραστά αυγά και τα ψιλοκόβουμε.

Τα βάζουμε σε βαθιά σαλατιέρα.

Προσθέτουμε το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα χοντροτριμμένα.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε άνηθο, μαϊντανό σχοινόπρασο, πιπεριά, τα αγγουράκια και τη μαγιονέζα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά.

Για τα μπισκότα σφολιάτας

Με ένα μικρό κουπ πατ κόβουμε δισκάκια ζύμης και τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.

Όταν τα κόψουμε όλα, τα βουτυρώνουμε και τα τρυπάμε ελαφρά με πιρούνι ή τη μύτη μαχαιριού.

Πασπαλίζουμε λίγα με σουσάμι, λίγα με μαυροκούκι, λίγα με χοντροσπασμένα πιπέρια και αφήνουμε λίγα σκέτα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τα αραδιάζουμε σε δίσκο πλάι στη σαλάτα.

Αυτή η φανταστική σαλάτα με αυγό, είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε τα βραστά αυγά και τα Πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν ή που δεν βάφτηκαν καλά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις