Το γλύκισμα των γιορτών που θα λατρέψουν όλοι

Της Αλίκης Τάμπου

Αυτή η συνταγή θα κάνει τα τσουρεκάκια σας πολύ ελαστικά και όχι ψωμένια.

Συνταγή για πασχαλινά τσουρεκάκια: Υλικά

2 μέτρια αυγά

200 γρ ζάχαρη

160 γρ κατσικίσιο γάλα

50 γρ βούτυρο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1κ.γ. μαχλέπι

¼ κ.γ. μαστίχα

6 γρ μαγιά σκόνη

¼ κ.γ. μυλόξυδο

490 γρ αλεύρι για τσουρέκια (κίτρινη συσκευασία)

40 γρ γλουτένη

Κρόκο από ένα αυγό και αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση

Παρασκευή

Χτυπάω 2 αυγα μετρια με 200 γρ ζάχαρη με το σύρμα του μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά βαζω το κατσικίσιο γαλα, τολμήστε το κατσικίσιο και θα σας ανταμείψει δίνοντας ένα φανταστικό άρωμα. Στην συνέχεια χτυπάμε 50 γρ βούτυρο (όχι μαργαρίνη σας παρακαλώ) σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου, το ξύσμα, το μαχλέπι, την μαστίχα, την μαγιά, το  μυλόξυδο όλα με την σειρά που αναγράφονται. Στο τέλος προσθέτω την γλουτένη πρώτα όλη μαζί και μετά το αλεύρι σταδιακά. Σε αυτό το σημείο βάζω τον γάντζο και προσθέτω το αλεύρι σταδιακά χτυπώντας ένα 15 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα. Βάζω διαφάνεια στον κάδο και αφήνω μέχρι να φτάσει τον διπλάσιο όγκο. Ξεφουσκώνω και πλάθω σε σαλιγκάρια 30 γρ, αλείφω με κρόκο αυγού και στολίζω με φιλέ αμυγδάλου. Αφήνω να διπλασιάσουν τον όγκο τους σε λαδοκολλα στην λαμαρίνα. Εναλλακτικά χωρίζω στα δύο και πλέκω το κάθε κομματι σε κοτσίδα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180για 15 λεπτά τα μικρά και 20 τα μεγάλα.

Συνταγή για πασχαλινά τσουρεκάκια: Τα μικρά μου μυστικά

  1. Την γλουτένη την βρίσκουμε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Μην το παραλείπετε αυτό το συστατικό καθώς η γλουτένη είναι η ουσία που κάνει τις ίνες της ζύμης μας να είναι ελαστικές δίνοντας αυτήν την ιδιαίτερη υφή στο τσουρέκι χωρίς να το κάνουν ψωμένιο.
  2. Το κατσικίσιο γάλα και το καλής ποιότητας αυθεντικό βούτυρο δίνουν άρωμα και σώμα στην ζύμη
  3.  Μην παραφουσκώνετε την ζύμη των τσουρεκιών καθώς πάλι κινδυνεύει η ζύμη μας να χάσει την ελαστικότητα της αφού σπάνε οι σύνδεσμοι της ζύμης μας
  4. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να κρατήσουν την υγρασία τους και να μην ξεραθούν. Προσωπικά προτιμώ και τα κάνω ατομικά σαλιγκαράκια και όχι μεγάλα για να μην ξεραίνονται κάθε φορά που θα κόψουμε μια φέτα και δεν θα ξανατυλίξουμε σωστά.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις