Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, ιδανικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια

Γράφει στο FoodLife η food blogger και private chef Κωνσταντίνα Κατζομύτη

Εμείς στην Καβάλα είμαστε ψαροφαγάδες. Ένας μεζές που δε λείπει από κάθε καλοκαιρινό τραπέζι είναι το μυδοπίλαφο. Αγαπημένο έδεσμα σε κάθε τραπέζι αυτή την εποχή έτσι είπα και εγώ να μοιραστώ τη συνταγή της μαμάς μου για μυδοπίλαφο εννοείται ελαφρώς “πειραγμένη” από μένα.

Συνταγή για μυδοπίλαφο: Υλικά

  • ½ κιλό μύδια ζωντανά με το κέλυφος
  • ½ κιλό μύδια Κεραμωτής αποφλοιωμένα στο νερό τους
  • Τρεις ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • Δυο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Δύο κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1/4ματσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ρύζι αμπόριο ή καρολίνα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Και μισό ποτήρι κρασί λευκό

Συνταγή για μυδοπίλαφο: Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε με την μισή ποσότητα ελαιόλαδου την μισή ποσότητα από το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι
  2. Μόλις γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα μύδια με το κέλυφος, καλά καθαρισμένα.
  3. Και σβηνουμε με ένα ποτηράκι κρασί λευκό.
  4. Όταν ανοίξουν τα μύδια, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ και τα διατηρούμε ζεστά.
  5. Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
  6. Στο ίδιο σκεύος  σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο, κρεμμύδι που έχουν απομείνει μέχρι να «γυαλίσουν» και ρίχνουμε το ρύζι.
  7. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και «σβήνουμε» με το κρασί μας.
  8. Παρακολουθούμε τον βρασμό του ρυζιού, προσθέτοντας εναλλάξ ζεστό νερό, τριμμένη ντομάτα και ζουμί από τα αποφλοιωμένα μύδια μέχρι το ρύζι να είναι μεν βρασμένο αλλά να «στέκει» (al dente).
  9. Ρίχνουμε τότε τα μυρωδικά μας (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό) και τα αποφλοιωμένα μύδια. Σκεπάζουμε εκτός εστίας την κατσαρόλα μας για 3-4 λεπτά έως να γίνουν τα μύδια σαν κουκούτσια από μούσμουλα.
  10. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα μύδια με κέλυφος, αναμιγνύουμε ελαφρά πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλατάκι και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Tο μυδοπίλαφο θέλει μεγάλη προσοχή στο αλάτι γιατί κάποιες φορές τα ζωντανά μύδια ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, κάνουν μεγάλη κατακράτηση αλατιού.

Τα μύδια  καθαρίζονται πάντα κάτω από τρεχούμενο νερό, βγάζουμε πρώτα, με τη βοήθεια κάποιου οδοντωτού μαχαιριού, ότι έχει κολλήσει στο κέλυφος και μετά τραβάμε και αφαιρούμε το χνούδι του.

Περισσότερες συνταγές στην σελίδα  dianasmeals.gr και στο Instagram dianas_meals. 

Διαβάστε επίσης: 

Πανεύκολη συνταγή για ψαρονέφρι με προσούτο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις