Χειροποίητες τούρτες για παιδικά πάρτυ και όχι μόνο!

Της Αλίκης Τάμπου

Και ποιός δεν θέλει μια εύκολη τούρτα για τα παιδικά  γενέθλια που όχι μόνο να κοστίζει λίγα χρήματα αλλά να είναι από φρέσκα υλικά; Είναι πια γνωστό πως πολλά ζαχαροπλαστεία  για να ρίξουν το κόστος παρασκευάζουν με έτοιμα μείγματα σε σκόνη  ενώ ελάχιστες έτοιμες τούρτες είναι φρέσκιες καθώς φτιάχνονται σε ποσότητες και μπαίνουν στην κατάψυξη. 

Τα σχέδια που θα δείτε παρακάτω είναι όλα φτιαγμένα για παιδικά γενέθλια και αποτελούνται από παντεσπάνι και μια απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το παντεσπάνι μπορεί να είναι μια συνταγή από καθημερινό σας cake που κάνετε ή μια κανονική συνταγή για παντεσπάνι. Στην συνέχεια βάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι για να είναι πιο ζουμερή η τούρτα και να μην είναι πολύ ψωμένια και από πάνω μια κρέμα ζαχαροπλαστικής σε κρέμα ή σοκολάτα ανάλογα το γούστο μας.

συνταγή για τούρτα γενεθλίων

Αφού φτιάξουμε τους ορόφους που επιθυμούμε να έχει η τούρτα μας, τότε έρχεται η ώρα να επιμεληθούμε την διακόσμηση. Οι καλλιτέχνες που τα καταφέρνουν με την ζαχαρόπαστα μπορούν να φτιάξουν κάποιο σχέδιο, αλλιώς οι εύκολες λύσεις είναι να καλυφθεί η τούρτα μας με τριμμένο μπισκότο, με γκαναζ ή σαντιγί λευκή ή και χρωματισμένη με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προσωπικά στον στολισμό επιστρατεύω διάφορα παιχνιδάκια ή και αυτοσχέδια σημαιάκια που μπορώ να τοποθετήσω επάνω. Σε μια τούρτα που θα δείτε παρακάτω δοκίμασα να αγοράσω μια βρώσιμη εκτύπωση σε λεπτή βάφλα που την τοποθέτησα στην τούρτα και την στόλισα στην συνέχεια με σαντιγί.

 Σας παραθέτω συνταγές για λευκή κρέμα και λευκό παντεσπάνι και μία με κρέμα σοκολάτα και σοκολατένιο παντεσπάνι, μπορείτε να φτιάξετε την δίκη σας τούρτα με τον συνδυασμό κρέμας και παντεσπάνι που σας ευχαριστεί.

Παντεσπάνι σοκολάτα

  • 4 αυγά 
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 30 γρ. γάλα σκόνη
  • 30 γρ. κακάο
  • 3κ.γ. baking powder
  • 50 γρ. ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα υλικά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με το μίξερ. Χωρίζουμε το μίγμα σε 2 ίδια ταψάκια που έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο και στα τοιχώματα βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 1800 C για 20 λεπτά. Ξεφορμάρουμε μετά το 10λεπτό.

Παντεσπάνι κρέμα

Ίδια συνταγή με το παντεσπάνι κρέμα χωρίς να βάλουμε το κακάο.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής κρέμα

  • 2 κρέμες γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κουτι ζαχαρούχο γάλα

Χτυπάμε τις κρέμες γάλακτος μέχρι να γίνουν σαντιγί. Μετά χτυπάμε με το μίξερ μόνο το ζαχαρούχο και να ενώνουμε με μία μαρίζ.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα

Η βασική συνταγή είναι ίδια μόνο που ρίχνουμε στο τέλος και 200 γρ κουβερτούρα που έχουμε λιώσει σε ένα μπεν μαρί και διπλώνουμε μαλακά για να μην χάσει τον όγκο η σαντιγί. 

Σιρόπι 

  • 20 κουταλιές σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 16 κουταλιές σούπας νερό

Τα ανακατεύουμε και έχουμε φοβερό σιρόπι, γευστικό και υγιεινό χωρίς βράσιμο και χωρίς κόπο. Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι όταν συναρμολογούμε την τούρτα και όχι από πριν γιατί βαραίνει και θα σας γίνει τρίμματα. 

Γκανάζ σοκολάτας 

  • 250 γρ κουβερτουρα 
  • 250 γρ κρεμα γαλακτος

Βάζουμε σε μπρικάκι την κρέμα γάλακτος και όταν την δούμε να αρχίζει να ζεσταίνεται βάζουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει για να στερεοποιηθεί και να σταθεί πάνω στην τούρτα μας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις