Ο ενδεδειγμένος τρόπος απόψυξης - Πώς θα καταλάβεις ότι το ψάρι έχει χαλάσει

Από σολομό μέχρι μεγάλες γαρίδες, υπάρχουν τόσες νόστιμες επιλογές κατεψυγμένων θαλασσινών στην αγορά όσες και φρέσκες. Ενώ μια μεγάλη σακούλα με κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού είναι συνήθως πιο οικονομική από την αγορά φρέσκων, τα φρέσκα θαλασσινά μπορούν να μαγειρευτούν αμέσως. Τι κάνετε λοιπόν όταν αποφασίσετε την τελευταία στιγμή να μαγειρέψετε θαλασσινά που είναι κατεψυγμένα; Πώς ξεπαγώνεις τα ψάρια γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να θυσιάσεις την ποιότητα;

Μάθε πώς να ξεπαγώνεις τα ψάρια γρήγορα και χωρίς κίνδυνο

Ποιότητα θαλασσινών

Αν πιστεύετε ότι τα κατεψυγμένα θαλασσινά είναι χειρότερης ποιότητας, ξανασκεφτείτε το. Συχνά, τα ψάρια φιλετοποιούνται και καταψύχονται αμέσως μετά το ψάρεμα. Η ψύξη, όταν γίνεται σωστά, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να «κλειδώσετε» την ποιότητα των αλιευμάτων.

Αποθήκευση θαλασσινών 

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα θαλασσινά σε έναν γεμάτο καταψύκτη; Η απάντηση είναι το κάτω μέρος του καταψύκτη, μακριά από την πόρτα για να αποφύγετε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας όταν ανοίγετε και κλείνετε τον καταψύκτη σας. Ταυτόχρονα βεβαιωθείτε ότι ο καταψύκτης σας είναι πολύ κρύος (μείον 10 βαθμοί F ή πιο κρύος) και ότι η πόρτα κλείνει επαρκώς.

Απόψυξη θαλασσινών 

Συνιστάται να ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα ψάρια στο ψυγείο για 10 έως 12 ώρες πριν το μαγείρεμα. Αν πιέζεστε από τον χρόνο, ξεπαγώστε τα θαλασσινά σε κρύο νερό για 3 έως 5 λεπτά. Ωστόσο, οι μέθοδοι γρήγορης απόψυξης πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή, καθώς η ακατάλληλη απόψυξη μπορεί να βλάψει σοβαρά την ποιότητα των θαλασσινών. Μόλις το προϊόν ξεπαγώσει, διατηρήστε το κρύο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Ακολουθήστε τις ίδιες προφυλάξεις ασφαλείας όταν ξεπαγώνετε τα φιλέτα ψαριού.

Μόλις ξεπαγώσει το ψάρι σας, ελέγξτε για τυχόν έντονες μυρωδιές, που είναι σημάδι ότι έχει χαλάσει. Επίσης καλό είναι να ψάξετε για κρυστάλλους πάγου και ξηρά ή αποχρωματισμένα σημεία, τα οποία υποδεικνύουν ότι το ψάρι εκτέθηκε στον αέρα και αποψύχθηκε πριν από την εκ νέου κατάψυξη.

Διαβάστε επίσης: 

Οστρακοειδή, γαρίδες και αστακός στο εστιατόριο: Πώς να τα καθαρίσεις και να τα απολαύσεις σωστά και χωρίς κόπο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις