Ένα αυθεντικό ιταλικό ριζότο με γεύσεις από δεντρολίβανο, βασιλικό και γλυκά ντοματίνια.

Κόκκινο ριζότο με ντομάτα και παρμεζάνα: Υλικά

  • 400 γρ κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ ρύζι για ριζότο
  • 300 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • μικρή συσκευασία βασιλικός
  • 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον μισό ζωμό σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό, αφήνουμε να σιγοβράσει ελαφρά και γυρίζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  2. Στο μεταξύ, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύομε απαλά για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και στη συνέχεια μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.
  3. Ξεκινάμε να προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και το μείγμα ντομάτας περίπου ένα τέταρτο τη φορά. Αφήνουμε το ριζότο να ψηθεί, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας περισσότερο ζωμό καθώς απορροφάται. Αφού προσθέσουμε το μισό ζωμό, προσθέτουμε τα ντοματίνια. Μετά από 20-25 λεπτά, το ρύζι πρέπει να είναι κρεμώδες και τρυφερό, τα ντοματίνια να έχουν μαλακώσει και όλος ο ζωμός πρέπει να έχει εξαντληθεί.
  4.  Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ανακατεύουμε με τον βασιλικό. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παρμεζάνα και λίγο μαύρο πιπέρι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις