Τι δηλώνει ο Αλέξανδρος Καλουτάς για τα βότανα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

«Η φύση είναι τέλεια από μόνη της. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει στη φύση για να μεγιστοποιήσει το προσωπικό του όφελος», αυτή είναι η βασική θεωρία του δημιουργού Αλέξανδρου Καλουτά ο οποίος έφυγε από την Αθήνα μαζί με τη γυναίκα του, Φανή Βογιατζή και έστησαν την δική τους επιχείρηση σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά, το νησί της Αμοργού. Η Aegean Herbs κατάφερε να γίνει γνωστή στην Ευρώπη για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της που γεννιούνται, μεγαλώνουν και παραδίδονται στον καταναλωτή με τον πιο φυσικό τρόπο από ένα νησί των Κυκλάδων.

Άγρια ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ελίχρυσος, φυσικό θαλασσινό αλάτι με άγρια ρίγανη και λεμόνι αλλά και με δενδρολίβανο και πορτοκάλι είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα του ανήσυχου επιχειρηματία που έχουν κερδίσει την αγορά της Γαλλίας και της Γερμανίας «μετατρέποντας» τον χαρακτήρα της επιχείρησης του σε μια επιχείρηση με εξαγωγικό προσανατολισμό με το 70% των προϊόντων να διοχετεύεται στο εξωτερικό και το 30% να καταναλώνεται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τα προϊόντα του Αλ. Καλουτά φιλοξενούνται στα ράφια καταστημάτων της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας ενώ όπως δηλώνει στο FoodLife αυτή τη περίοδο συζητά για να «μπουν» τα ελληνικά προϊόντα και στην αγορά της Ιαπωνίας. Αντίστοιχα στην εγχώρια αγορά φαίνεται ότι οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά στις τουριστικές περιοχές με την αύξηση του ελληνικού τουρισμού να έχει δώσει ώθηση και στα ελληνικά προϊόντα.

Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα

«Όλα τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες φυσικής καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και με στόχο την ενδημικότητα των ειδών. Μάλιστα, δίνουμε έμφαση στη βιοδυναμική καλλιέργεια, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο, η συγκομιδή γίνεται μόνο με το χέρι ενώ η διαδικασία ξήρανσης γίνεται σε σκοτεινό χώρο με φυσικό αερισμό χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα. Έτσι, το ενεργειακό αποτύπωμα των προϊόντων μας είναι μηδενικό καθώς δεν καταναλώνεται καθόλου ρεύμα ή καύσιμο για την παραγωγή τους ενώ δεν παρεμβάλλεται κανενός είδους μηχάνημα σε καμία φάση της διαδικασίας. Η φυσική καλλιέργεια είναι μια ξεχωριστή φιλοσοφία ζωής, μια κοινωνική στάση, που με γοήτευε ακόμη και όταν ήμουν παιδί του κέντρου της Αθήνας» αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Η γκάμα των αγνών προϊόντων της Aegean Herbs περιλαμβάνει βότανα, μείγματα, αφεψήματα, ανθό αλατιού από φυσικές αλυκές και αιθέρια έλαια ενώ όσον αφορά το σεληνιακό ημερολόγιο που χρησιμοποιεί ο ίδιος περιγράφει ότι: «το σεληνιακό ημερολόγιο είναι ένας τρόπος καλλιέργειας. Για παράδειγμα πότε θα φυτέψεις τους βολβούς, πότε θα μαζέψεις τους καρπούς. Ακολουθώντας αυτό το ημερολόγιο (κατά μία θεωρία) η εργασία αποδίδει τα μέγιστα καθώς το φυτό έχει άμεση σχέση με τα υγρά που κυκλοφορούν στον οργανισμό του και τα οποία επηρεάζονται από τις φάσεις της σελήνης».

Από τα Εξάρχεια… στην Αμοργό

Η ακατέργαστη ομορφιά του νησιού κέρδισε τον ιδρυτή και την γυναίκα του οι οποίοι αποφάσισαν το 2012 να φύγουν από την Αθήνα και να εγκατασταθούν μόνιμα στο μέρος όπου κάθε καλοκαίρι έκαναν τις διακοπές τους. Ο ίδιος εργαζόταν στην Αθήνα ως γραφίστας σε περιοδικά και δισκογραφικές εταιρείες ενώ διέθετε και ένα μπαρ στα Εξάρχεια. Μάλιστα, τον βοτανικό πλούτο της Αμοργού και την φυτοποικιλότητα των Κυκλάδων δεν άργησε να ανακαλύψει ο Αλ. Καλουτάς, αφού με την εγκατάσταση τους στο νησί άρχισε να διαβάζει και να μαθαίνει για αυτά. Η έρευνα του έφερε και πολλές αποτυχίες στις δοκιμές του αλλά ο επιχειρηματίας δεν το έβαλε κάτω. Όταν συνειδητοποίησε ότι πρέπει στο μέρος που φύεται η ρίγανη να βάζεις μόνο ρίγανη και όχι άλλο φυτό τότε άρχισε η παραγωγή του να δημιουργείται σωστά. «Αυτή είναι και η αρχή της φυσικής καλλιέργειας. Στο χωράφι που δημιουργείται πολύ ωραίο δενδρολίβανο, δεν μπορώ να επέμβω στη σύσταση του χώματος και να βάλω ρίγανη. Για αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτουμε από τα πιο φυσικά και ποιοτικά προϊόντα μολονότι ότι αυτή η πρακτική παράγει σαφώς λιγότερο προϊόν» τονίζει ο Αλ. Καλουτάς.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις