Ποιες είναι οι νέες επενδυτικές κινήσεις του συνεταιρισμού Καρίτσας-Στομίου

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Η τεράστια δυναμική που παρουσιάζει το κάστανο οδήγησε τα τελευταία χρόνια πολλούς νέους στην ύπαιθρο και στις ορεινές περιοχές με σκοπό να ασχοληθούν επαγγελματικά με μια από τις αρχαιότερες τροφές των Ελλήνων. Τρανό παράδειγμα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας-Στομίου «Καρποί Κισσάβου», ο οποίος ξεκίνησε μόλις το 2014, και δύο χρόνια μετά κατάφερε να είναι μια από τις πρώτες επίσημες οργανώσεις στην Ελλάδα που ασχολείται με το κάστανο απαριθμώντας 55 μέλη. Σήμερα, ο Συνεταιρισμός αναζητά συνεχώς τρόπους ενίσχυσης της ποιότητας και της προβολής τόσο του κάστανου όσο και του ακτινίδιου, έχει πάνω από 90 ενεργά μέλη. Παράλληλα επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές του με σκοπό να καθετοποιήσει την παραγωγή του κάστανου και σε δεύτερο χρόνο να δημιουργήσει και τα δικά του επώνυμα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο FoodLife, o πρόεδρος του Α.Σ. Καρίτσας-Στομίου, Ευθύμιος Τριανταφύλλου πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε νέα επένδυση ύψους 928.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. «Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ψυγείου συντήρησης με δυναμική 800 τόνων, το οποίο θα πλαισιωθεί με ένα συσκευαστήριο, διαλογητήριο και νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε νέα πρόταση μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου για μηχανολογικό εξοπλισμό με σκοπό να εκσυγχρονίσουμε αλλά και να επεκτείνουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό» περιγράφει ο ίδιος.

Στο +25% βλέπουν την φετινή παραγωγή κάστανου

Αυξημένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή κάστανου, στο βουνό του Κισσάβου και συγκεκριμένα στα καστανοχώρια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος πέρσι η παραγωγή έφτασε τους 400 τόνους, ενώ φέτος φαίνεται ότι θα αγγίξει τους 500. Να σημειωθεί ότι, οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού καλλιεργούν αυτή τη στιγμή περίπου σε 2.000 στρέμματα κάστανο. «Το ελληνικό κάστανο θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα της συγκεκριμένης καλλιέργειας για αυτό και έχει υψηλή ζήτηση» εξηγεί ο ίδιος.

Εξάγεται προς Ιταλία και Ισπανία

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Συνεταιρισμού, όσον αφορά το κάστανο διοχετεύεται στην αγορά της Ιταλίας και ακολουθεί η Ισπανία, ενώ με τη νέα επένδυση όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη του Α.Σ.: «η εξωστρέφεια μας ευελπιστούμε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις