Η αγκινάρα είναι μια από τις παλαιότερες γνωστές ελληνικές υπερτροφές, με πολλές ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και σε νόστιμες συνταγές που δελεάζουν τον ουρανίσκο μας σήμερα.

Η αγκινάρα (Cynara cardunculus) έχει ιστορία 3.000 ετών και κουβαλά στα πυκνά, πράσινα φύλλα της πολλούς μύθους από την αρχαία Ελλάδα.

Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν τροφή για τους Θεούς του Ολύμπου, ενώ στην αρχαία Ρώμη προοριζόταν μόνο για τους ουρανίσκους των αριστοκρατών. Κατά τον Μεσαίωνα, η αγκινάρα θεωρούνταν μια σπάνια, εξωτική λιχουδιά και ήταν διαθέσιμη αποκλειστικά στα ανάκτορα των βασιλιάδων. Σήμερα, το πράσινο λαχανικό που θυμίζει λουλούδι, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες υπερτροφές.

Αυτό το φυτό, που τώρα ονομάζεται αγκινάρα, παράγεται κυρίως στη Μεσόγειο και στην Αμερική. Χρησιμοποιείται ως τροφή για περισσότερα από 3.000 χρόνια, χάρη στην υπέροχη γεύση του με ξηρούς καρπούς και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θεωρείται υπερτροφή, με υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και βιταμινών, με μεγάλη θρεπτική αξία.

Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια αγκινάρας παρέχουν:

Ενέργεια (θερμίδες) 53
Υδατάνθρακες (g) 11.9
Πρωτεΐνες (g) 2.9
Λίπος (g) 0,3
Ασβέστιο (mg) 21
Σίδηρος (mg) 0,61
Μαγνήσιο (mg) 42
Φώσφορος (mg) 86
Κάλιο (mg) 285
Βιταμίνη C (mg) 7,4
Φολικό οξύ (μg) 89
Νιασίνη (mg) 1,107
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη (μg) 463

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αγκινάρων

Η μείωση της χοληστερόλης είναι ένα από τα πολλά οφέλη της κατανάλωσης αυτού του νόστιμου λαχανικού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, είτε μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη LDL είτε αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Μελέτες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας βοήθησε στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με ήπια υψηλή ΑΠ. Αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια, αυτή η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις