Οι καστανάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δρόμων της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων κατά την περίοδο του χειμώνα. Οι πλανόδιοι μικροπωλητές θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μέρος της παράδοσης μας.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι παλιοί χρονογράφοι της Αθήνας έγραφαν ότι οι καστανάδες της πρωτεύουσας ήταν Ηπειρώτες, που έμεναν πολλοί μαζί σε μεγάλες αποθήκες. Εκεί φύλασσαν τα κάστανα και τις φουφούδες τους, και είχαν και τα πρόχειρα κρεβάτια τους για να ξεκουράζονται. Την άνοιξη έφευγαν πίσω στα χωριά τους, για να ξανάρθουν με την καινούργια σοδειά, στα τέλη του Οκτώβρη.

Σήμερα, οι καστανάδες που συναντάμε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, μεταφέρουν τα κάστανα σε καλάθι ή τσάντα, τα ψήνουν λίγα-λίγα σε φουφού ή ξεχωριστή ή ενσωματωμένη στην τροχήλατη προθήκη του αφού τα σκίσουν πρώτα στο πλάι τους και τα πουλούν κατευθείαν από εκεί ζεστά και φρεσκοψημένα. Δίνοντας μια δόση νοσταλγίας στα σημεία της πόλης που τους συναντάμε, οι καστανάδες όπως και οι κουλουράδες είναι λίγοι από του πλανόδιους μικροπωλητές που δεν έχουν εκλείψει.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις