Η οξείδωση μπορεί να οριστεί ως μια διαδικασία πρώιμης αποσύνθεσης του κρασιού που προκαλεί ανεπιθύμητες αλλαγές  στο προϊόν

Ένα οξειδωμένο κρασί είναι ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε λάτρη του κρασιού. Τα κρασιά οξειδώνονται από διάφορους παράγοντες, αλλά το σίγουρο είναι ότι η γεύση, η εμφάνιση, το άρωμα, η υφή και η λάμψη τους επηρεάζονται σημαντικά. Πώς όμως, θα αντιληφθείτε την οξείδωση στο κρασί;

Ποιος είναι ο ορισμός της οξείδωσης του κρασιού;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία οξείδωσης στα κρασιά θα ξεκινά πάντα με μια υπερβολική έκθεση του προϊόντος στο οξυγόνο. Αυτό συμβαίνει όταν τα μπουκάλια δεν έχουν σφραγιστεί καλά, το κρασί έχει ήδη ξεφλουδίσει, τουλάχιστον ανοιχτεί, ή έχει περάσει πολύ χρόνο στο ποτήρι.

Όλα αυτά θα κάνουν το οξυγόνο να αλλοιώσει τα διάφορα χημικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες, και να αρχίσει να δημιουργεί αντιδράσεις στο κρασί. Αυτό θα προκαλέσει μια αλλαγή στις αποχρώσεις, τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα που θα κάνουν αυτό το γευστικό ρόφημα μια δυσάρεστη ουσία.

Εν ολίγοις, η οξείδωση μπορεί να οριστεί ως μια διαδικασία πρώιμης αποσύνθεσης του κρασιού που προκαλεί ανεπιθύμητες αλλαγές  στο προϊόν.

Ποια είναι τα στάδια της οξείδωσης του κρασιού;

Αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει αμέσως, όπως πολλοί θα πίστευαν. Χωρίζεται σε στάδια που επηρεάζουν προοδευτικά το κρασί. Αυτά είναι τα εξής:

  • Το κρασί έρχεται σε επαφή με άμετρη ποσότητα οξυγόνου.Όταν συμβαίνει αυτό, το οξυγόνο μεταβάλλει προοδευτικά τις χημικές του ουσίες.
  • Η αντίδραση προκαλεί αλλαγή στη γεύση του κρασιού. Τότε η μυρωδιά του αλλοιώνεται. Μετά η συνοχή του.
  • Και τέλος, παίρνει μια καφετιά απόχρωση που γίνεται ισχυρός δείκτης αποσύνθεσης. Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κρασιού, αλλά ως επί το πλείστον η διαδικασία οξείδωσης λαμβάνει χώρα με αυτόν τον τρόπο.
κρασί οξείδωση

Unsplash

Κρασί και οξείδωση: Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε πότε ένα κρασί οξειδώνεται;

Σίγουρα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που βοηθούν να καταλάβουμε αν ένα κρασί είναι οξειδωμένο ή όχι. Τα πιο συνηθισμένα που γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι είναι αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω:

Αξιολογήστε την κατάσταση του φελλού

Ο φελλός είναι κυρίως υπεύθυνος για τη ρύθμιση της εισόδου οξυγόνου στη φιάλη. Πριν αγοράσετε ένα κρασί, θα πρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση του φελλού, καθώς θα πρέπει να είναι τέλεια ενσωματωμένος και με ένα ελαφρύ λεκέ από κρασί στην κάτω άκρη του.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο φελλός προεξέχει περισσότερο από το κανονικό, είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά με το προϊόν, οπότε μην αγοράσετε αυτό το μπουκάλι!

Ένας άλλος δείκτης θα είναι εάν ο φελλός είναι εμποτισμένος εντελώς ή σχεδόν εντελώς με κρασί, αυτό δεν πρέπει να συμβεί σε καμία περίπτωση. Και, αν το κάνει, σημαίνει ότι ο φελλός δεν μόνωσε το περιεχόμενο επαρκώς για να αποτρέψει τη διαρροή.

Το περιεχόμενο βρίσκεται κάτω από τους ώμους του μπουκαλιού

Ένα κανονικό κρασί πρέπει πάντα να βρίσκεται στους ώμους του μπουκαλιού ή λίγο πιο πάνω Ωστόσο, όταν το κρασί είναι κάτω από αυτό το επίπεδο, σημαίνει ότι έχει έρθει σε επαφή με λάθος ποσότητα οξυγόνου, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξάτμιση της ουσίας.

Το κρασί έχει έντονο ή μερικώς καφέ χρώμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κρασιά, ανεξαρτήτως τύπου ή χρώματος, πρέπει να έχουν μια φωτεινή και ζωηρή απόχρωση. Ωστόσο, τα κρασιά στη διαδικασία της οξείδωσης χάνουν αυτή τη ζωτικότητα στη χρωστική τους, η οποία μετατρέπει την ουσία σε μια θαμπή και ελαφρώς καφέ απόχρωση.

Από την άλλη πλευρά, αυτά που είναι ήδη πλήρως οξειδωμένα θα φαίνονται θολά ή εντελώς καφέ. Θα είναι πολύ εύκολο να το αναγνωρίσετε μόλις το σερβίρετε στο ποτήρι. Επομένως, η παρατήρηση του κρασιού πριν το πιείτε θα είναι ζωτικής σημασίας.

κρασί και οξείδωση

pixabay

Θα χάσει το υπέροχο φρουτώδες άρωμά του

Εντάξει, πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι δεν έχουν όλα τα κρασιά λουλουδάτα, φρουτώδη ή διάφορα αρώματα, οπότε δεν πρέπει να τα πετάξετε την πρώτη φορά

Τα οξειδωμένα κρασιά, από την άλλη πλευρά, θα έχουν πάντα μια εντελώς δυσάρεστη μυρωδιά. Θα έχουν πάντα την τάση να μυρίζουν ξύδι, βρεγμένο σκύλο, μούχλα, υγρή εφημερίδα και άλλες μυρωδιές που δεν θα είναι καθόλου ορεκτικές

Έλλειψη γεύσης 

Δεν είναι φυσιολογικό ένα κρασί να μην έχει καθόλου γεύση. Επομένως, αν όταν πίνετε μια μικρή γουλιά δεν αντιλαμβάνεστε καθόλου γεύση, αφήστε αμέσως το ποτήρι! Γιατί το κρασί είναι χαλασμένο.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να καθορίσουν ότι ένα κρασί δεν είναι σε καλή κατάσταση ή είναι οξειδωμένο. Όταν κάνετε μια αξιολόγηση, λάβετε υπόψη αυτές τις ενδείξεις και θα λάβετε μια ακριβή απάντηση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις