Οι τάσεις του κρασιού για το 2022 ποικίλλουν ανά τον κόσμο, αλλά ορισμένες θα υπερισχύσουν και φαίνεται ότι θα τις συναντήσουμε παντού.

Για παράδειγμα, το βιολογικό κρασί θα γίνει η απόλυτη τάση ενώ τα γαλλικά κρασιά θα παραμείνουν τα πιο δημοφιλή. Ενώ οι Βρετανοί αγοραστές θα δείξουν την προτίμησή τους στο ροζέ, οι Κινέζοι φαίνεται ότι θα στραφούν στο Asti Spumante. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, το επόμενο έτος θα επικεντρωθεί στο vinho verde ενώ το πορτοκαλί κρασί θα είναι η απόλυτη μόδα στον Καναδά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις παγκόσμιες τάσεις του κρασιού για το 2022, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Τάσεις του κρασιού: Άνοδος του βιολογικού

Για οικονομικούς και πολιτιστικούς λόγους, όσο και για γεωγραφικούς, οι άνθρωποι δεν επιλέγουν το κρασί με τον ίδιο τρόπο στη Γαλλία όπως στην Κίνα ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλώς επειδή η επιλογή των κρασιών που προσφέρουν οι διανομείς δεν είναι η ίδια. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι καταναλωτές έχουν την ευρύτερη επιλογή, με τουλάχιστον 11 χώρες προέλευσης να αναφέρονται κατά μέσο όρο. Από την άλλη, η επιλογή είναι πολύ πιο περιορισμένη στο Βέλγιο, με μόνο 6,4 επιλογές.

Ωστόσο, αν υπάρχει μια κατηγορία κρασιού που αρέσει σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση την Ασία, αυτή είναι το βιολογικό κρασί. Σύμφωνα με την εκτενή μελέτη Wine Trade Monitor, που διεξήχθη από τη Sopexa σε 1.044 επαγγελματίες εισαγωγής και διανομής κρασιού από οκτώ χώρες παγκοσμίως, αυτή είναι η κατηγορία που αναμένεται να είναι η πιο επιτυχημένη το 2022, σύμφωνα με το 45% των συμμετεχόντων στον κλάδο του κρασιού που ρωτήθηκαν.

Η άλλη δυνατή τάση είναι το ροζέ. Με ρίζες στις γαλλικές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, το κρασί αυτό θα πρέπει να είναι κορυφαίο σε πωλήσεις το επόμενο έτος, σύμφωνα με το 19% των επαγγελματιών. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη, που διεξήχθη το 2019, το ενδιαφέρον για το ροζέ είναι αυξημένο κατά 18 μονάδες. Σε διεθνές επίπεδο, είναι το κρασί της Προβηγκίας που πρωτοστατεί σε αυτή την κατηγορία, μπροστά από το Languedoc και τα ιταλικά κρασιά.

Από το Orange Wine στον Καναδά μέχρι το Asti Spumante στην Κίνα

Στο θέμα των παγκόσμιων τάσεων, κάθε χώρα ανακαλύπτει μια νέα κατηγορία κρασιού με τον δικό της ρυθμό. Στον Καναδά και την Ιαπωνία, για παράδειγμα, όλοι έχουν επικεντρωθεί στο πορτοκαλί κρασί. Αυτό το «τέταρτο χρώμα» λαμβάνεται με την επεξεργασία των λευκών σταφυλιών με τρόπο που χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή κόκκινου κρασιού, όπου οι φλούδες των σταφυλιών δεν αφαιρούνται. Αυτό το είδος κρασιού αναπτύσσεται επίσης ενεργά στη Γαλλία, όπου οι καταναλωτές μαθαίνουν να εκτιμούν την οξύτητα του.

Ομοίως, οι Καναδοί και οι Ιάπωνες έχουν ιδιαίτερη αγάπη για τα φυσικά αφρώδη κρασιά. Σε αυτόν τον τομέα, το ισπανικό Cava είναι το τρίτο πιο ευρέως εκπροσωπούμενο κρασί, αν και λίγο πολύ αποφεύγεται από τους Γερμανούς και τους Βρετανούς καταναλωτές. Στην Κίνα, ωστόσο, οι καταναλωτές προτιμούν το Asti Spumante, ένα ήπιο και γλυκό ιταλικό αφρώδες κρασί που είναι περισσότερο στο γούστο τους. Στον κόσμο του λευκού κρασιού, οι Αμερικανοί καταναλωτές ανακαλύπτουν το vinho verde. Στα κόκκινα, οι Κινέζοι εκτιμούν όλο και περισσότερο τις γεύσεις των κρασιών της Χιλής.

Το γαλλικό κρασί παραμένει δημοφιλές

Η Γαλλία παραμένει η χώρα που εκπροσωπείται καλύτερα στους διαδρόμους κρασιού παγκοσμίως, μπροστά από την Ιταλία (82%) και την Ισπανία (76%). Στο κόκκινο, το Μπορντό είναι η περιοχή που εκπροσωπείται καλύτερα, μπροστά από το Λανγκεντόκ και την Ακτή του Ροδανού. Στα λευκά, το Languedoc παίρνει το προβάδισμα, μπροστά από τις περιοχές του Λίγηρα και της Βουργουνδίας.

Τα γαλλικά κρασιά θεωρούνται ως κρασιά για ειδικές περιστάσεις (70%) και ως κρασιά που προσφέρουν βιολογικές επιλογές στους καταναλωτές (48%). Επιπλέον, το 39% των επαγγελματιών του κλάδου εκτιμά τη συνέπεια στην ποιότητα των γαλλικών κρασιών. Και πλέον αναγνωρίζονται και για τις ιδιότητές τους ως καθημερινά κρασιά (25%).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις