Είναι όντως λευκό το λευκό κρασί; Είναι αλήθεια ότι μπορεί να καταναλωθεί μόνο κρύο;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το λευκό κρασί. Εδώ διαχωρίζονται οι μύθοι και οι αλήθειες για το λευκό κρασί, ώστε να γνωρίζουμε τα πάντα για το αγαπημένο είδος κρασιού.

Μύθοι και αλήθειες για το λευκό κρασί: Το λευκό κρασί παρασκευάζεται μόνο από λευκά σταφύλια

Μια δημοφιλής πεποίθηση για το λευκό κρασί είναι ότι μπορεί να παρασκευαστεί μόνο από λευκές ποικιλίες σταφυλιού, που έχουν κίτρινο έως πρασινωπό χρώμα φλοιού. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλά λευκά κρασιά που παράγονται από σκούρα σταφύλια. Ανάλογα με το είδος του σταφυλιού, η τονικότητα θα ποικίλλει από πιο κρυστάλλινο σε αχυρόχρωμο ή κεχριμπαρένιο.

Για να επιτευχθεί το ανοιχτόχρωμο χρώμα του, το κλειδί είναι ότι, τη στιγμή της ζύμωσης, οι φλούδες των σταφυλιών δεν ακουμπούν με τον μούστο, αφού αυτό ακριβώς λερώνει τον χυμό του κρασιού και του δίνει ένα σκούρο χρώμα.

Το λευκό κρασί πρέπει να πίνεται πολύ κρύο

Αυτό δεν ισχύει πάντα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μπουκάλι που έχουμε στα χέρια μας. Ενώ η ιδανική θερμοκρασία για ελαφρύτερα λευκά κρασιά είναι μεταξύ 7 και 10 βαθμών, για εκείνα που είναι πιο ώριμα και έχουν μείνει στο βαρέλι για αρκετό καιρό, είναι προτιμότερο να τα σερβίρετε μεταξύ 10 και 13 βαθμών, αφού σε αυτή τη θερμοκρασία ορισμένα αρώματα μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα ότι σε χαμηλή θερμοκρασία περνούν απαρατήρητα.

Μύθοι και αλήθειες για το λευκό κρασί

pixabay

Μύθοι και αλήθειες για το λευκό κρασί: Το λευκό κρασί ταιριάζει μόνο με ψάρι και ποτέ με κρέας

Μια κοινή ιδέα είναι ότι αυτό που συνοδεύει καλύτερα το κρέας είναι το κόκκινο κρασί. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το λευκό κρασί δεν ταιριάζει μόνο με τα ψάρια αλλά, πάλι, εξαρτάται από την ποικιλία.  Το ίδιο ισχύει και για το τυρί: μην ξεγελαστείτε και πιστεύετε ότι μόνο το κόκκινο κρασί μπορεί να ταιριάζει με τα αγαπημένα μας γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, τα λευκά κρασιά μπορούν να ταιριάξουν πολύ καλά με μαλακά και κρεμώδη τυριά όπως μπρι, μπλε τυριά και ακόμη και αλλαντικά, για εκείνα τα κρασιά που παλαιώνουν.

Δεν υπάρχει ποικιλία λευκών κρασιών

Αυτός είναι ένας μύθος που δεν έχει βάση, αφού η μεγάλη ποικιλία σταφυλιών με τα οποία μπορεί να γίνει ένα λευκό κρασί δεν δημιουργεί μόνο μια μεγάλη γκάμα χρωματικών ποικιλιών, αλλά και αρωμάτων. Ταυτόχρονα, ο χρόνος παλαίωσης μπορεί επίσης να παράγει πιο δομημένα κρασιά από τα ελαφριά. Τέλος, η γεωγραφική και κλιματική προέλευση όπου πραγματοποιείται η συγκομιδή είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Διαβάστε επίσης: Καταρρίπτουμε 4 κοινούς μύθους για το γλυκό κρασί

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις