Γεύση, τιμή και συστατικά: Τι ισχύει τελικά και τι όχι;

Ενώ το γλυκό κρασί, γνωστό και ως επιδόρπιο κρασί, παρασκευάζεται σχολαστικά και είναι ιδιαίτερα αγαπητό εδώ και αιώνες, έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη εικόνα για την ποιότητά του τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω της μαζικής πώλησης φτηνών και κακής ποιότητας οίνων που ήταν στη μόδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ήρθε όμως η στιγμή να καταρρίψουμε ορισμένους μύθους για το γλυκό  κρασί.

Το γλυκό κρασί συνδυάζεται μόνο με επιδόρπιο

Λάθος! Το ημίγλυκο κρασί μπορεί όντως να συνδυαστεί άψογα με γλυκά και μπορεί να αντικαταστήσει το επιδόρπιο ως απεριτίφ αλλά ταιριάζει επίσης τέλεια και με πικάντικα φαγητά που περιέχουν τσίλι ή τζίντζερ.

Όλα τα επιδόρπια κρασιά έχουν ζάχαρη

Στην πραγματικότητα, πολλά επιδόρπια κρασιά έχουν αυτό που ονομάζουμε υπολειμματική ζάχαρη, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη, είναι η φυσική ζάχαρη από τα σταφύλια που δεν ζυμώνεται και αφήνεται στο κρασί. Και ενώ το γλυκό κρασί μπορεί να έχει τη φήμη ότι είναι ανθυγιεινό, τα περισσότερα κρασιά ξεκινούν με την ίδια ποσότητα ζάχαρης και απλώς αυτή στη συνέχεια μετατρέπεται σε αλκοόλ.

Είναι φθηνά

Μπορεί τα γλυκά κρασιά να έχουν την φήμη ότι είναι φτηνά αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει για όλα. Ενώ μπορείς να βρεις και μπουκάλια με 5 ευρώ, μερικά από τα πιο ακριβά και σπάνια κρασιά στον κόσμο είναι γλυκά, όπως το Château D’ Yquem από την περιοχή του Μπορντό στη Γαλλία και τα σπουδαία ουγγρικά κρασιά του Tokaji, και ακόμη περισσότερο τα κρασιά της Μαδέρας.

Έχουν πολύ γεμάτη γλυκιά γεύση 

Αν και τα γλυκά κρασιά μπορεί να έχουν πάνω από 100 γραμμάρια ζάχαρης ανά λίτρο, πολλά έχουν αρκετή οξύτητα για να τα διατηρήσουν καλά ισορροπημένη γεύση, αντί να θυμίζουν σιρόπι. Τα ποιοτικά γλυκά κρασιά του κόσμου, όπως το Sauternes και το γερμανικό Riesling, έχουν πολλή οξύτητα για να εξισορροπηθεί το κρασί, ενώ άλλα, όπως η Μαδέρα ή το Port, έχουν θερμότητα από ένα απόσταγμα με βάση το σταφύλι που προστίθεται.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτά είναι τα πιο υγιεινά κρασιά με τις λιγότερες θερμίδες

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις