Με την εφαρμογή από τον τρύγο του 2024, οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέπουν στον κλάδο να πάρει χρόνο για να κατανοήσει το νέο πλαίσιο

Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο επικυρώνουν την εξαίρεση των οίνων που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 από την υποχρέωση επισήμανσης των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου συστατικών, όπως επισημαίνει ο ΚΕΟΣΟΕ.

«Μια ταλαιπωρία λιγότερη, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το Συμβούλιο , η οποία θα είναι τυπική, καθώς είχε προηγουμένως δώσει το πράσινο φως. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τα αφρώδη κρασιά» εξηγεί.

Καθιστώντας δυνατή την τροποποίηση του νομικού πεδίου μιας ευρωπαϊκής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, μόλις εγκρίθηκε μια διορθωτική διάταξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διευκρινιστεί ότι τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, θα εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης, των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου των συστατικών τους. Έτσι, τα κρασιά που παράγονται με εσοδεία 2023 και αυτά από προηγούμενες σοδειές δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν το νέο πλαίσιο ετικετών, είτε παρουσιάζονται απευθείας στην ετικέτα, είτε με QR Code ή άλλο σύστημα (όπως ηλεκτρονικά τσιπ).

Τα κείμενα εφαρμογής για τους νέους κανονισμούς είχαν καθυστερήσει και «αυτό απαλλάσσει τον τομέα από μια τεράστια ταλαιπωρία», σημειώνει η ευρωβουλευτής Irène Tolleret (Renew) στο Twitter. «Δεδομένων των προθεσμιών, μπορώ μόνο να ευχαριστήσω την ανταπόκριση και την κατανόηση που επέδειξαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» επιβεβαιώνει η Matilde Poggi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοποιών (CEVI).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις