Τα επιδόρπια κρασιά που ξεχωρίζουν σε όλη τη χώρα

Γνωστή από την αρχαιότητα για τα ξεχωριστά γλυκά κρασιά της η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία γλυκών κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταγωνίζονται με αξιώσεις πολλά αντίστοιχα διεθνή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδόρπια κρασιά οφείλουν τη γλυκύτητά τους στα σάκχαρα που παραμένουν στο κρασί όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Η διακοπή μπορεί να είναι φυσική, όπως στην περίπτωση των Φυσικώς Γλυκών Οίνων, ενώ στους οίνους γλυκείς φυσικούς (Vins de Liqueur) η διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης πραγματοποιείται με την προσθήκη αλκοόλης.

Vinsanto

Παράγεται αποκλειστικά στη Σαντορίνη από τις τοπικές ποικιλίες Aσύρτικο, Aηδάνι και Aθήρι. Το «μυστικό» του είναι ότι τα υπερώριμα σταφύλια, αφού τρυγηθούν «λιάζονται» κάτω από τον καυτό ήλιο και «στεγνώνουν», με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία του, προέρχεται από τις λέξεις «vin» (=κρασί) και «Santo» (συντομογραφία της λέξης «Σαντορίνη»). Πρόκειται για ένα κρασί με εξαιρετική γευστική ισορροπία, που “αναδύει” αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών.

Μαυροδάφνη

Ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, γύρω από την περιοχή της Πάτρας, καθώς και σε ορισμένα νησιά του Ιονίου. Δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρώματα από κεράσι, βανίλια, σταφίδα αλλά και σοκολάτα.

Μοσχάτο Σάμου

Το μοσχάτο λευκό αξιοποιείται για την παραγωγή των γλυκών σαμιώτικων κρασιών. Τα κρασιά που προκύπτουν διακρίνονται για τα ώριμα και οξειδωμένα αρώματά τους, αλλά και για τη συμπυκνωμένη γεύση τους.

Mοσχάτο Λήμνου

Tο Mοσχάτο Αλεξανδρείας – το οποίο διαφέρει από εκείνο που καλλιεργείται στη Σάμο και την Πάτρα- δίνει τα περίφημα γλυκά κρασιά της Λήμνου, όπου κυριαρχούν τα αρώματα φρέσκων σταφυλιών με υψηλή οξύτητα και αίσθηση φρεσκάδας.

Mοσχάτο Ρίου Πατρών

Αποτελεί την πιο ελαφρά εκδοχή του Mοσχάτου, με αρώματα λουλουδιών και φρούτων, όπως ροδάκινου, πεπονιού και πορτοκαλιού.

Λιάτικο και Ρωμέικο Κρήτης

Ο πλούσιος αμπελώνας της κρητικής γης προσφέρει δύο υπέροχες ποικιλίες, το Λιάτικο και το Ρωμέικο. Η πρώτη είναι ερυθρή ποικιλία, αποκλειστικά κρητική και θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Πήρε το όνομά της από το μήνα ωρίμανσής της, τον Ιούλιο που με την κατάλληλη οινοποίηση δίνει εκπληκτικούς γλυκούς επιδόρπιους οίνους.  Η δεύτερη ποικιλία, το Ρωμέικο, ερυθρή παραδοσιακή των Χανίων, εκτός από τον τοπικό οίνο Κισσάμου χαρίζει αξιόλογους επιδόρπιους οίνους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν διακριθεί διεθνώς. Τα σταφύλια της ποικιλίας συλλέγονται ιδιαίτερα ώριμα και λιάζονται κάποιες μέρες κάτω από τον καυτό ήλιο της Κρήτης. Έπειτα ακολουθεί η φάση της οινοποίησης και σε κάποιους οίνους αυτή της παλαίωσης.

Με πληροφορίες από visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις