Κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου το Beaujolais Nouveau κυκλοφορεί παγκοσμίως.

Της Ρομίνας Νικηφόρου

«Le Beaujolais nouveau est arrivé»: δηλαδή το φρέσκο Beaujolais έφτασε. Με αυτή τη φράση οι οινοπαραγωγοί της περιοχής Beaujolais στη Βουργουνδία της Γαλλίας,  κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, δίνουν το «σήμα» της άφιξης του δημοφιλούς κόκκινου κρασιού και την έναρξη του «ταξιδιού» του σε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ξεκινούν μετά τα μεσάνυχτα, από τα μικρά χωριά της περιοχής του Beaujolais, προς το Παρίσι και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες. Η άφιξη του Beaujolais τόσο στη Γαλλία όσο και σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα συνδυάζεται με εορταστικές εκδηλώσεις.

Το Beaujolais nouveau είναι ένα φρέσκο κρασί, κόκκινο αλλά με ιδιότητες λευκού, που πίνεται μέσα σε μόλις λίγους μήνες και προέρχεται από σταφύλια της ποικιλίας gamay τα οποία, βάσει νόμου, μαζεύονται με τα χέρια. Δεν είναι ένα ακριβό, ωστόσο μέσα στο χρόνια ξεχώρισε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, με τους καταναλωτές πλέον να το περιμένουν κάθε χρόνο σχεδόν έναν μήνα πριν από Χριστούγεννα.

Όλα ξεκίνησαν το 1954, όταν και καθιερώθηκε η φράση «le Beaujolais nouveau est arrivé» ενώ το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης προσέλκυσε η ιδέα να μεταφερθούν τα πρώτα μπουκάλια στο Παρίσι με αγώνα αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 το «ράλι» αυτό είχε πλέον γίνει εθνική υπόθεση. Τις επόμενες δεκαετίες εξαπλώθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αργότερα στις ΗΠΑ και την Ασία.

Ο άνθρωπος ωστόσο που σύστησε το Beaujolais nouveau σε όλο τον κόσμο είναι ο οινοπαραγωγός George Duboeuf, επονομαζόμενος ως και «Πάπας του Beaujolais» ο οποίος ταξίδεψε από άκρη σε άκρη της γης για να προωθήσει την παραγωγή του.

Όσον αφορά στη φετινή παραγωγή του Beaujolais, τα γαλλικά μέσα αναφέρουν πως θα είναι μειωμένη κατά 20% λόγω της ξηρασίας και με την ενεργειακή κρίση επιπλέον να επιβαρύνει τις εξαγωγές του. Σημειώνεται πως πέρσι η παραγωγή ανήλθε σε περίπου 18 εκατομμύρια μπουκάλια. Παρά τη μικρότερη παραγωγή ωστόσο, η ποιότητά του θα είναι εξαιρετική όπως υπόσχεται ο Daniel Bulliat, πρόεδρος της Inter Beaujolais.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις