Ποια ξεχώρισαν οι επισκέπτες της χώρας μας

Την λίστα με τα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου δημοσίευσε η διεθνής ιστοσελίδα γαστρονομίας Taste Atlas και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από την κατάταξη. Μάλιστα, τέσσερα ξεχωριστά ποτά με χώρα καταγωγής την Ελλάδα κατέλαβαν σημαντικές θέσεις αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή γεύση τους και την δημοφιλία τους.

Συγκεκριμένα, την θέση 21 κατέλαβε το τσίπουρο το οποίο περιγράφεται από τον ιστότοπο ως ένα «ισχυρό ελληνικό απόσταγμα το οποίο αποστάζεται από στερεά συστατικά σταφυλιών που αφήνονται μετά την έκθλιψη του χυμού. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, το τσίπουρο πρωτοπαρήχθη τον 14ο αιώνα από ορθόδοξους μοναχούς. Το ποτό έρχεται στην αρχική του, καθαρή μορφή, αλλά ορισμένοι οινοπνευματοποιοί το εμποτίζουν με βότανα, κυρίως γλυκάνισο, για να δημιουργήσουν το απόσταγμα με γεύση γλυκάνισου που παραδοσιακά αναμιγνύεται με νερό».

Στην συνέχεια, στην θέση 24 συναντάμε την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά. Η τσικουδιά παραδοσιακά αποστάζεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συνήθως σε μικρούς, οικογενειακούς χάλκινους αποστακτήρες. Το τελικό προϊόν είναι ένα διαυγές, ισχυρό και άχρωμο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 65% ABV. Σε αντίθεση με το τσίπουρο, η τσικουδιά συνήθως αποστάζεται μόνο μία φορά, κάτι που βοηθά στη διατήρηση των γεύσεων και των αρωμάτων.

τσίπουρο ούζο ρακή τσικουδιά διαφορές

pixabay

Την 41 θέση καταλαμβάνει το ξεχωριστό ελληνικό απόσταγμα METAXA. Σύμφωνα με την περιγραφή του Taste Atlas, το Μεταξά φτιάχνεται από μπράντι (συνήθως παράγεται από σταφύλια Σαβατίνο, Σουλτανίνα και Μαύρη Κορινθία), έναν μυστικό συνδυασμό βοτάνων και αρωματικών και προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά Μοσχάτο από το νησί της Σάμου.

Το απόσταγμα και τα κρασιά ωριμάζουν χωριστά σε δρύινα βαρέλια πριν αναμειχθούν και αρωματιστούν με βοτανικά. Κάθε μείγμα στη συνέχεια παλαιώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Metaxa έχει πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και επαινείται για την απαλή, πολύπλοκη και έντονη γεύση και τα αρώματά του που θυμίζουν λουλούδια, εσπεριδοειδή, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά.

Τέλος, στην 47η θέση της λίστας βλέπουμε το παραδοσιακό μας ούζο, το οποίο ξεκίνησε να παράγεται το 1830. Αποστάζεται από ουδέτερο οινόπνευμα που αραιώνεται με νερό και αρωματίζεται με συνδυασμό γλυκάνισου και διαφόρων βοτάνων όπως σπόρους μάραθου, κόλιανδρο, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, τζίντζερ. Το ούζο προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα και στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο, ούζο, ρακή και τσικουδιά: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις