Η παραγωγή κόκκων μουστάρδας το 2021-2022 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 28% στον Καναδά.

Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες τιμές έχουν δημιουργήσει μια αυξανόμενη κρίση για την μουστάρδα Dijon της Γαλλίας. Τα δεινά του κλάδου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων στο σύνολό της. Η παραγωγή κόκκων μουστάρδας το 2021-2022 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 28% στον Καναδά, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του καναδικού υπουργείου Γεωργίας.

Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο της περιόδου 2020-2021, σε «1.700 δολάρια (1.510 ευρώ) ανά τόνο ρεκόρ», ανέφερε το υπουργείο. «Υπήρξε μια καταστροφική ξηρασία στον Δυτικό Καναδά» το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής των αγορών εμπορευμάτων Ramzy Yelda. «Όσοι θέλουν τη μουστάρδα υψηλής ποιότητας θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα», προειδοποίησε.

Και μια κρίση στον Καναδά επηρεάζει άμεσα την Γαλλία. Η γαλλική περιφέρεια φιλοξενεί τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών μουστάρδας, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Καναδούς αγρότες  που παράγουν το ισχυρό, πικάντικο καρύκευμα που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίση που δεν έχουμε δει εδώ και 25 χρόνια», δήλωσε ο Christophe Planes, Γάλλος διευθυντής πωλήσεων στη Reine de Dijon, την τρίτη μεγαλύτερη γαλλική παραγωγό μουστάρδας και θυγατρική του γερμανικού ομίλου Develey. “Η τιμή των σπόρων έχει αυξηθεί τρεις ή τέσσερις φορές, και ίσως πέντε φορές σύντομα”, πρόσθεσε ο Planes. “Και, επιπλέον, δεν υπάρχει προσφορά. Η σπανιότητα είναι τέτοια που έχουμε πιθανή μείωση 50 τοις εκατό στους σπόρους… άρα η παραγωγή μας μειώνεται κατά 50 τοις εκατό.” Για να επιδεινωθεί η κατάσταση, οι τιμές όλων των υλικών συσκευασίας εκτοξεύονται. “Καθημερινά, μου λένε μια αύξηση. Ο αντίκτυπος στις συνολικές τιμές είναι περισσότερο από 60 τοις εκατό”, δήλωσε ο Planes στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις