Η πρόταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Με σκοπό να περιοριστεί το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να διατηρήσουν τα εργατικά χέρια που απαιτούνται, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αυτή τη φορά στρέφονται προς τους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife, η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει αποστείλει πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες που λαμβάνουν οικονομική στήριξη από το κράτος να μπορούν συγχρόνως, χωρίς να κινδυνεύσει το επίδομά τους, να εργαστούν στα χωράφια ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο το μηνιαίο εισόδημά τους. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί, όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, το ελληνικό εργατικό δυναμικό στα χωράφια αλλά και στις αγροτικές βιομηχανίες διαλογητήρια κ.α., ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι μέχρι στιγμής τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν αποτύχει. Στη νέα πρόταση της ΕΘΕΑΣ αναφέρεται συγκεκριμένα πως όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και είναι δικαιούχοι μέσα από προγράμματα δωρεάν παραλαβής τροφίμων να μπορούν ταυτόχρονα να δουλέψουν στα χωράφια και στις αγροτικές υποδομές. «Εμείς προτείνουμε για όσες ημέρες δουλέψουν στα χωράφια και πληρωθούν, περίπου από 50 έως 70 ημέρες, το συγκεκριμένο ποσό να μη λογίζεται ως εισόδημα για να μη χάσουν το επίδομά τους. Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 50 ημερομίσθια τον χρόνο να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν και μια προσαύξηση του επιδόματος κατά 50 ευρώ. Αυτό που θέλουμε είναι να δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψουν οι Έλληνες στα χωράφια και σε αυτή την περίπτωση δίνεται διπλό κίνητρο. Αφενός θα διατηρηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μάλιστα αυξημένο, αφετέρου οι πολίτες θα εισπράττουν ημερομίσθιο της τάξεως των 30 με 40 ευρώ για την εργασία τους στον πρωτογενή τομέα» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Πάνω από 100.000 οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο «Ελληνες στα χωράφια», το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λαμβάνουν περί τα 300.000 νοικοκυριά. Αν από τα συγκεκριμένα νοικοκυριά εξαιρέσεις τα προστατευόμενα μέλη αλλά και όσους δεν μπορούν να εργαστούν, τότε υπάρχουν πάνω από 100.000 δυνητικοί ενδιαφερόμενοι που θα μπορούσαν τόσο να στηριχθούν εισοδηματικά αλλά και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. «Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την έλλειψη εργατικών χεριών αυξάνονται συνεχώς. Ειδικά, σε προϊόντα ευπαθή που η συγκομίδη πρέπει να γίνει άμεσα με διάρκεια εργασίας περίπου τους 2,5 μήνες τότε ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τον αγρότη ή τον συνεταιρισμό ή την επιχείρηση, αλλά και το σύνολο της οικονομίας, αφού η απώλεια παραγωγής θα οδηγήσει σε απώλεια αγορών για σημαντικά ελληνικά προϊόντα» προσθέτουν στελέχη των αγροτικών συνεταιρισμών. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ασυγκόμιστης παραγωγής είναι οι φράουλες της περσινής χρονιάς, τα ροδάκινα όπου έμειναν στα χωράφια γιατί τα εργοστάσια δεν προλάβαιναν να τα μεταποιήσουν αλλά και οι πράσινες ελιές στην Χαλκιδική. «Ειδικά, στην περιοχή της Χαλκιδικής χρειάζονται πάνω από 6.000 εργατικά χέρια, αφού μαζεύονται μια μια με το χέρι» υπογραμμίζουν παραγωγοί της περιοχής.

Εξασφάλιση στέγης

Παράλληλα, εν αναμονή των πρώτων αφίξεων εργατών γης από χώρες της Ασίας από το 2023, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης επισημαίνει στο FoodLife την αναγκαιότητα εξασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών στέγασης των εργατών γης που θα έρθουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΘΕΑΣ προτείνει την επιδότηση των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών (νομικά πρόσωπα) αλλά και αγροτών-κτηνοτρόφων (φυσικά πρόσωπα) με ποσοστό έως και 50% για την κατασκευή εργατικών κατοικιών στα χωράφια τους για τους αλλοδαπούς εργάτες γης. «Ηδη έχει ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης και αναμένουμε εάν η κυβέρνηση θα εντάξει την συγκεκριμένη επιδότηση στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» δηλώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από την Ενωση, τα λεγόμενα κοντέινερ οικίσκων, house box ξεκινούν με κόστος της τάξεως των 5.000-5.500 ευρώ (περίπου 15 τ.μ.) και μπορούν να φιλοξενήσουν 2 με 3 άτομα. Ο κάθε οικίσκος θα διαθέτει μπάνιο, κουζίνα και a/c, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του, ώστε να διαμείνουν σε αυτό έως και 4-5 άτομα.

Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός των αγροτικών συνεταιρισμών σχετικά με τους οικίσκους, αφού σύμφωνα με πολεοδομική διάταξη που έχει ψηφιστεί το 2014 δίνεται η δυνατότητα στον αγρότη που καλλιεργεί πάνω από 10 στρέμματα να εγκαταστήσει οικίσκους, μόνο στο 1% της αγροτικής του έκτασης. Γεγονός που φαίνεται να μη διευκολύνει την εξέλιξη του εγχειρήματος. «Θα πρέπει η διάταξη αυτή να τροποποιηθεί, καθώς δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις μεγάλες και αν όντως θέλουμε να φιλοξενήσουμε αλλοδαπούς εργάτες γης και να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης, θα πρέπει από το 1% να αυξηθεί στο 10% της αγροτικής έκτασης» τονίζει ο Χρ. Γιαννακάκης. Να σημειωθεί ότι, η προσφορά των εργατικών χεριών έχει μειωθεί πάνω από 30% στην Ελλάδα, αφού πάρα πολλοί εργάτες, κυρίως από την Αλβανία, επιλέγουν πλέον να εργαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου τα μεροκάματα είναι υπερδιπλάσια αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης καλύτερες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις