Ως σημαντικός πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό δύναται να λειτουργήσει η ελληνική γαστρονομία.

Της Εύας Δ. Οικονομάκη 

Η Ελληνική κουζίνα πρόκειται να τοποθετήσει τη χώρα μας σε περίοπτη θέση στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού. Άλλωστε, η ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο και η διασύνδεσή της με τον τουρισμό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για τους φορείς του κλάδου, στόχος των οποίων είναι να καταστήσουν την ελληνική γαστρονομία αναπόσπαστο μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας κάθε επισκέπτη, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια βάσει των οποίων πολλοί πλέον τουρίστες επιλέγουν τον προορισμό τον οποίο θα επισκεφθούν. 

Η προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού γαστρονομικού τουριστικού προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται συντεταγμένα για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, προσελκύοντας περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν εξεζητημένες εμπειρίες, πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα».

Μάλιστα, η προβολή της γαστρονομίας, και κατά συνέπεια του πρωτογενούς τομέα και των ελληνικών τοπικών προϊόντων, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού με την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των υπηρεσιών και των εναλλακτικών που προσφέρει η χώρα μας. Η γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν διευρύνεται και πέρα από τον συνδυασμό του καλού φαγητού με ένα καλό κρασί, περιλαμβάνοντας τη συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής, την αγορά χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, την επίσκεψη σε τοπικές αγορές τροφίμων, την επίσκεψη σε χώρους παραγωγής τροφίμων ή ποτών, τη συμμετοχή σε γαστρονομικές γιορτές, την πραγματοποίηση περιηγήσεων κ.λπ.

Με βάση δε μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν, η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία και ενεργοποιεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων και εύπορων ταξιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να γεύονται προσεγμένα πιάτα και να εντρυφούν στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας την οποία επισκέπτονται.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις