Eκτιμάται ότι παγκοσμίως το 13% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο.

Η 4η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας με στόχο την ευαισθητοποίηση αναφορικά με αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με την Παχυσαρκία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα,  η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ), διοργάνωσε συνέντευξη τύπου με θέμα την ολιστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως χρόνια νόσος στην ελληνική πραγματικότητα.

Κεντρικές θεματικές της συζήτησης ήταν η σημασία της πρόληψης της νόσου, αλλά και τα πολλά και σημαντικά οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής στα παχύσαρκα άτομα. Όπως δήλωσε ο Ευθύμιος Καπάνταης, γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ: “Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονική και κυρίως ιατρική προσέγγιση. Με τη συστράτευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αυτή τη μάστιγα της εποχής μας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας”.

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Σκρουμπής, πρόεδρος της ΕΧΕΠ ανέφερε: “Έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τη βέλτιστη διαχείριση και αντιμετώπιση των παχύσαρκων ασθενών που πάσχουν από συννοσηρότητες, όπως ο Διαβήτης Τύπου 2, είναι πολύ σημαντικό τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και το Υπουργείο Υγείας να λάβουν υπ’ όψιν τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής καθώς και την εφαρμογή της σε μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων προκειμένουν να επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και η εξοικονόμηση κόστους”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση, βασισμένα σε συστηματικές μελέτες, εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 13% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο. Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός υπερβάλλοντος σωματικού βάρους για τον ενήλικο πληθυσμό εκτιμήθηκε στο 32% ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας εκτιμήθηκε στο 15,5%.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναλύθηκαν στην συνέντευξη τύπου ήταν η οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας, αποκαλύπτοντας ότι οι ιατρικές δαπάνες για τους παχύσαρκους ασθενείς είναι 6-45% υψηλότερες από αυτές για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Σύμφωνα με την Ελληνική Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων, η Βαριατρική Χειρουργική ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2 αποδεικνύεται ότι εξοικονομεί δαπάνες από το σύστημα Υγείας επιτυγχάνοντας ύφεση του Διαβήτη, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δύο επιστημονικών εταιριών.

Έρευνα της διαΝΕΟσις: Το μεγάλο πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα και οι συνέπειές της

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις