Πόσο κόστισε στους Αμερικανούς το γεύμα φέτος

Η παγκόσμια ακρίβεια δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και το πλούσιο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών, μιας γιορτής που όλοι οι Αμερικανοί περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Η Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων (AFBF) δημοσίευσε την ετήσια ανάλυσή της για το κόστος του δείπνου για την Ημέρα των Ευχαριστιών, σε μια χρονιά που ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος από το 1981 στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το κόστος ενός δείπνου για την Ημέρα των Ευχαριστιών για δέκα άτομα σημείωσε ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο έτος αιχμής του 2015 κατά 20%.

Το συνολικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει την τιμή μιας γαλοπούλας 7 κιλών, μείγμα γέμισης, παγωμένες κρούστες πίτας, σαντιγί, κατεψυγμένα μπιζέλια, ρολά κοτόπουλου, μείγμα κολοκυθόπιτας, γάλα, γλυκοπατάτες, δίσκο για λαχανικά, φρέσκα cranberries και άλλα διάφορα συστατικά σε 224 έρευνες σε εθνικό επίπεδο, έφτασε τα 64,05 $, σημειώνοντας ετήσιο άλμα ρεκόρ σε δολάρια 10,74 $.

Ο πρωταγωνιστής της γιορτής, η γαλοπούλα, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της αύξησης της τιμής. Το Farm Bureau καθόρισε τη μέση τιμή μιας γαλοπούλας 7 κιλών στα 28,96 δολάρια ή 1,81 $ ανά κιλό, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 21% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο ελαφρός μικρότερο πλήθος των πτηνών φέτος, στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και φυσικά στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που έχει προκαλέσει διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εκτός από την γαλοπούλα, κάθε προϊόν στη λίστα αγορών του Farm Bureau αυξήθηκε μεταξύ 8% και 26%.

Διαβάστε επίσης: 

O πληθωρισμός επηρέασε και… το Halloween

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις