Η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση της τροφικής μας αλυσίδας με μικροπλαστικά

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 80% των δειγμάτων κρέατος και γάλακτος που ελέγχθηκαν από επιστήμονες στην Ολλανδία. Ερευνητές στο Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) στην Ολλανδία πραγματοποίησαν μια πιλοτική μελέτη που σοκάρει και προκαλεί φόβους σχετικά με την πιθανότητα να υπάρχουν μικροπλαστικά στο φαγητό που τρώμε. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το παρουσία μικροπλαστικών σε ζώα εκτροφής εργοστασίων, εξέτασαν οκτώ δείγματα από κρέας αγελάδων και γουρουνιών, 25 γαλακτοκομικά προϊόντα και 12 δείγματα αίματος από αγελάδες και χοίρους. Πλαστικά σωματίδια εντοπίστηκαν σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των δειγμάτων.

Από τα δείγματα γάλακτος, 18 από τα 25 βρέθηκαν να περιέχουν τουλάχιστον έναν τύπο πλαστικού, ενώ όλα τα δείγματα αίματος αγελάδων και χοίρων ήταν μολυσμένα. Πέντε από τα οκτώ δείγματα κρέατος χοίρου και επτά από τα οκτώ δείγματα κρέατος αγελάδων εκτροφής βρέθηκαν να συνδυάζουν περισσότερους τύπους πλαστικού. Τα δείγματα φρέσκων τροφίμων που δοκιμάστηκαν δεν περιείχαν μετρήσιμες ποσότητες μικροπλαστικών.

Η διευθύντρια του Ιδρύματος Plastic Soup Maria Westerbos δήλωσε: «Αυτή η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση της τροφικής μας αλυσίδας με μικροπλαστικά. Όπως είπε, είναι επίσης σαφές ότι οι αγρότες δεν ευθύνονται για αυτό ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να μετρηθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός δειγμάτων στη συνέχεια μελέτες για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις που συνεπάγονται τα μικροπλαστικά που ενδεχομένως βρίσκονται στο φαγητό. Το Ίδρυμα Plastic Soup έχει ξεκινήσει μια αναφορά καλώντας την ολλανδική κυβέρνηση να σταματήσει να επιτρέπει πλαστικό στις ζωοτροφές.

Διαβάστε επίσης: Τα 9 πιο επικίνδυνα φαγητά του κόσμου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις