Μαζί με το χιόνι, η "Ελπίδα", έφερε αυξήσεις στις τιμές και ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η σφοδρή κακοκαιρία “Ελπίδα”, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική άνοδο των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Η περαιτέρω αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι αισθητή στο καλάθι των καταναλωτών καθώς ελλείψεις θα παρατηρηθούν σε φρούτα και λαχανικά. Οι αυξήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Βοιωτία και άλλες, επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν σοβαρές ζημιές από τον παγετό.

Ο χιονιάς και το υψηλό ενεργειακό κόστος, πρόκειται να επιφέρουν κατακόρυφη αύξηση τιμών της τάξεως του 15 με 20% και σε άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ήδη, οι τιμές ζυμαρικών, καθαριστικών, αναψυκτικών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ, σημειώνουν καθημερινά αυξήσεις από πέντε έως είκοσι λεπτά και προκαλούν “πονοκέφαλο” στους καταναλωτές.

Στο γενικότερο πλαίσιο αυξήσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας του COVID, της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων που έχουν επέλθει στην εφοδιαστική αλυσίδα, έρχονται να προστεθούν οι ανατιμήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το βαρύ φορτίο των αυξήσεων θα πληρώσουν γι’ άλλη μια φορά οι καταναλωτές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να κάνουν περικοπές στη λίστα των αγορών ακόμα και των πιο βασικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις