Στο 0% ο φόρος προστιθέμενης αξίας σε ψωμί, τυρί και λαχανικά

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για έξι μήνες ως μέρος μιας σειράς νέων μέτρων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 4% σε 0% στα βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί, τυρί και λαχανικά, ενώ θα μειωθεί από 10% σε 5 % για το λάδι και τα ζυμαρικά.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης μια εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ για οικογένειες με εισοδήματα 27.000 ευρώ ή λιγότερο για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Το νέο πακέτο βοήθειας κατά της κρίσης ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις δαπάνες της κυβέρνησης για μέτρα βοήθειας στα 45 δισ. ευρώ.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πολλαπλά πακέτα βοήθειας για να βοηθήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτοξευθεί στα ύψη σε όλη την Ευρώπη. Όμως, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στην Ισπανία, οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν υψηλές.

Η ισπανική κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα εάν θα επεκτείνει τα μέτρα βοήθειας για το επόμενο έτος. Ο Σάντσεθ είπε ότι θα παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου για έξι μήνες. Είπε επίσης ότι η απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Η έκπτωση 50% στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες θα επεκταθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2023, πρόσθεσε. Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκτείνει το όριο 2% στην αύξηση των ενοικίων για ένα χρόνο και ότι οι εξώσεις θα παραμείνουν σε αναστολή για τους επόμενους έξι μήνες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις