Η ξηρασία πλήττει τον κλάδο - Η σοδειά για το 2022/2023 αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί η παραγωγή του ελαιολάδου στην Ισπανία εξαιτίας των έντονων αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες και δη, της παρατεταμένης ξηρασίας. Συγκεκριμένα, κατά το τρέχον έτος, ο νότος της Ισπανίας επλήγη από πρωτοφανή ξηρασία, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, σημειώθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, όντας υψηλότερες του μέσου όρου, με την έλλειψη νερού να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έρευνα για την αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη προκύπτει ότι το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή μικρότερη του ενός εκατ. τόνων. Παρ’ ότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει ακριβής εικόνα της κατάστασης, πολλοί ειδικοί του κλάδου αναμένουν η συνολική ισπανική παραγωγή ελαιολάδου δεν θα ξεπεράσει τους 800.000 τόνους.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι από τους ελαιώνες της Κοινότητας της Ανδαλουσίας θα παραχθούν περί τους 587.000 τόνους ελαιολάδου, δηλαδή κατά 49,1% χαμηλότερα από την παραγωγή της προηγούμενης σοδειάς 2021-2022, και κατά 47,5% χαμηλότερη των τελευταίων πέντε ετών. Ακόμη εντονότερη αναμένεται η πτώση της παραγωγής από τη σημαντικότερη ελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας, την Jaen, αφού η παραγωγή θα μειωθεί στους 200.000 τόνους περίπου, δηλαδή κατά 60%. Αντίστοιχα, η Cordoba αναμένεται να παράξει 158.000 τόνους, η Σεβίλλη 90.000 τόνους και οι Γρανάδα και Malaga 70.000 και 40.000 τόνους αντίστοιχα. Αποτέλεσμα, βέβαια, των στοιχείων αυτών θα είναι η αύξηση της τιμής σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής κατά 30%, που φτάνει το 59,6% σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη. Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας και Τροφίμων στην Ισπανία θεωρεί ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού και τις βροχές που μπορεί να σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο καρπός βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συσσώρευσης λαδιού. Μάλιστα, το υπουργείο έχει συστήσει προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς με σκοπό την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων, ενώ διαβεβαιώνει ότι στην περίπτωση των επιτραπέζιων ελιών, τα μεταφερόμενα αποθέματα θα αντισταθμίσουν εν μέρει τη μείωση της αναμενόμενης συγκομιδής, γεγονός που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς αλλά και του εξωτερικού.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, παράγοντας σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) το 65,7% της ευρωπαϊκής και το 44% της παγκόσμιας παραγωγής. Την καλλιεργητική περίοδο 2021/2022 η Ισπανία, με βάση το IOC, παρήγε 1,487 εκατ. τόνους ελαιολάδου, έναντι 1,39 εκατ. τόνων την περίοδο 2020/2021. Την Ισπανία ακολουθούν σε ότι αφορά την παραγωγή ελαιολάδου η Ιταλία (329 χιλ. τόνοι), η Τυνησία (240 χιλ. τόνοι), η Τουρκία (227,5 χιλ. τόνοι), η Ελλάδα (227 χιλ. τόνοι), η Πορτογαλία (206,2 χιλ. τόνοι) και το Μαρόκο (200 χιλ. τόνοι). Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του IOC για την περίοδο 2022/2023 φέρνουν την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου στην δεύτερη θέση παγκοσμίως με 280.000 τόνους.

Διαβάστε επίσης: 

Ελαιόλαδο: Η ξηρασία ανεβάζει τις τιμές στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις